Voor bouwmaterialen & meer ga naar: Voor bouwmaterialen, verf, verlichting & meer ga naar: praxis.nl

Zelfmaakideeën voor in de tuin

Maak van een eierdoos je eigen mini-tuintje

Maak het groener in huis door van een eierdoos een mini-tuintje te maken! Dit leuke zelfmaakidee is eenvoudig te maken en is een leuke bezigheid voor op een vrije middag met de kids. Gegarandeerd veel plezier met groen!

Dit heb je nodig:

1 lege eierdoos
6 halve eierdopjes
6 kleine vetplantjes

Hoe maak je het?

Haal de vetplantjes uit het potje en doe een beetje van de aarde in een halve eierdop. Stop daarna het plantje er in en leg de eierdop in zijn geheel in de eierdoos. Maak gebruik van verschillende soorten vetplantjes in allerlei vormen en kleuren! Dit zorgt voor een speels effect en staat leuk in je interieur.

Bollen op pot: Laat kleine miniplantjes spreken in leuke potjes of kratten

Bloembollen in kratten

Voor een leuke sfeer in de tuin of in je interieur maak je van een paar oude kratten een waar kunstobject! Vul de kratten met tuinaarde en plant vervolgens bloembollen die later mooi uitkomen zodra ze gaan bloeien. Maak bijvoorbeeld gebruik van veel verschillende bloembollen zoals blauwe druifjes, hyacinten, tulpen en narcissen.

Bloembollen in potjes

Creëer een mooie blikvanger in huis door op een dienblad enkele doorzichtige potjes neer te zetten die gevuld zijn met kleurrijke bloemen. Het is leuk om bloembollen te gebruiken in felle kleuren voor een vrolijk aanzicht. Leg eventueel wat decoratiezand tussen de potjes. Deze zijn in allerlei kleuren te koop.

Bloempotjes beschilderen

Dit heb je nodig:

Bloempotten, dit is leuk in verschillende maten
Verfkwasten
Acrylverf in allerlei kleurtjes
Vloeibare witte lijm
Tape of plakband


 

Hoe maak je het?

Heb je een middagje niks te doen? Vul deze uurtjes met dit leuke zelfmaakidee! Geef je bloempotten een vrolijk kleurtje en laat je creatieve geest er op los. Daar wordt niet alleen jij blij van, maar de plantjes ook! Pak een bloempot en bestrijk deze van te voren met een dun laagje lijm dat een beetje aangemaakt is met water. Dit doe je zodat de verf straks beter zal hechten aan de pot. Nadat de bloempot droog is, kun je lekker aan de slag gaan met de kleurtjes verf.
Tip: Wil je mooie strakke lijnen? Plak een stukje tape of plakband op de pot en verwijder dit zodra de pot droog is. Als je klaar bent met schilderen, breng je nog een dunne lijmlaag aan voor de dekking. Even laten drogen en je kunt genieten van het mooie aanzicht!

Zelf tijmsiroop maken

Een winters hulpmiddeltje

Met dit koude weer kun je wel wat extra hulp gebruiken. Ben je verkouden en last van keelpijn? Tijmsiroop lost het slijm op in de luchtwegen en is één van de oudste geneeskruiden. Probeer dit makkelijk te maken zelfmaakidee eens! Dan ben je snel weer fit.

Tip: Kweek zelf tijm in eigen tuin! Dit is eenvoudig zelf te doen en vraagt weinig onderhoud. Vraag onze vakspecialisten in de winkel hoe je een moestuintje maakt.

Wat heb je nodig?
100 gr verse tijm, deze kun je zelf kweken in eigen tuin!
150 gr rietsuiker
500 ml water
2 pannen
1 zeef

1 flesje of pot

Bereidingswijze:
Pak een pan en kook de tijm samen met het water 10 min. Zeef daarna dit mengsel over in een andere pan en breng dit aan de kook met het rietsuiker. Laat deze massa 15 min. koken. Blijf wel roeren! Anders brandt het aan. Het flesje of pot die je gaat gebruiken, maak je van te voren steriel door van te voren met kokend water af te spoelen. Laat het mengsel een beetje afkoelen en giet dit in het flesje of potje. Klaar is je tijmsiroop! De tijmsiroop kan maximaal 3 weken bewaard worden in de koelkast.