Voor bouwmaterialen & meer ga naar: Voor bouwmaterialen, verf, verlichting & meer ga naar: praxis.nl

Fleurige viooltjes

Fleurige viooltjes

Fleur je tuin op met mooie viooltjes! Deze bloemige plant vergt weinig onderhoud en zorgt al snel voor een fleurige tuin. Dankzij de veelzijdigheid van de bloem kun je deze op allerlei manieren in je tuin plaatsen. Plaats de heerlijk zoet ruikende plantjes in leuke potjes of stop ze gewoon direct in de grond, het kan allemaal. Lees op deze pagina hoe je ze het beste kunt onderhouden en probeer de leuke zelfmaakideeën eens uit.

Verzorging van viooltjes in het voorjaar

Viooltjes zijn sterke plantjes en vaak te verkrijgen tegen weinig geld. Door hun sterke karakter overleven ze regen, kou en zelfs wat vorst. In de winter kunnen ze er uit zien alsof ze de regen en de kou niet hebben overleefd, maar dat trekt in de loop der tijd weer helemaal bij. Gooi ze dus niet weg!
In het voorjaar aan kun je ze goed gebruiken om je tuin mee op te fleuren. Deze mooie kleurrijke bloemen hebben weinig onderhoud nodig en een beetje zonlicht is meestal wel voldoende. In de schaduw doen de viooltjes het meestal ook erg goed en met wat potgrond bloeien ze helemaal op. Vergeet niet af en toe de dode bloemen te verwijderen, dan gaan ze langer mee en bloeien ze sneller.

Waar komt de viool vandaan?

Viooltjes zijn er in allerlei kleuren. Wereldwijd bestaan er wel 400 soorten van maar de bekendste is toch de bosviool, Viola Cornuta. Dit viooltje komt oorspronkelijk uit de Pyreneeën en zie je vaak op vochtige plaatsen in de schaduw. Deze romantische bloem staat in het Westen als symbool voor de liefde en werd al in de tijd van Napoleon gebruikt.
Verliefde stelletjes lieten hun liefde voor elkaar blijken door viooltjes aan elkaar te geven. Napoleon deed zijn vrouw Josephine, elk jaar een grote mand viooltjes cadeau om haar zijn liefde te tonen.

Tegenwoordig...

Worden viooltjes als aroma in vele luchtjes gebruikt. De zoete ondertoon is erg populair en vormt de basis van menig parfum.

Zandviooltje

Viola rupestris

Driekleurige viooltje

Viola tricolor

Maarts viooltje

Viola odorata

Klimopviooltje

Viola hederacea

Maak met viooltjes iets leuks voor in de tuin

Heb je thuis een paar oude kannen staan waar je niks mee doet? Haal ze uit het stof en plant met behulp van wat potgrond leuke viooltjes er in. Ga voor een romantisch effect door 2 kleuren te gebruiken of maak het speels en gebruik allerlei kleuren door elkaar heen.
Extra leuk: Plaats de kannen op een laddertje die je tegen de muur aan zet. Door de verschillende hoogtes vallen ze extra op!

Bloemige ijsblokjes

Maak van je ijsjes een echt kunstwerk door (eetbare!) viooltjes in de ijsmal te plaatsen. Daar overheen giet je water en als ze eenmaal een tijdje in de vriezer staan, heb je fleurige ijsblokjes die lekker opvallen in je glas!
Leuk voor op een feestje of tijdens een lunch!