Voor bouwmaterialen & meer ga naar: Voor bouwmaterialen, verf, verlichting & meer ga naar: praxis.nl

Prachtige tulpen

Van Turkse tulband naar Amsterdams grachtenpand

Ah, de tulp! Hollandser kan het haast niet, zou je denken, maar de tulp is eigenlijk oer-Iranees, oer-Afghaans en oer-Kazachstaans. Nomaden namen de kleurrijke bloemen mee naar Turkije, waar stoere sultans een tulp op hun tulband gingen dragen. De bloem kreeg zo zijn naam: ‘tulipan’ betekent namelijk tulband.

Kleuren en vormen

De altijd vrolijke tulp is er in het wit, rood, geel, roze, paars, oranje, groen of met multicolor bloemblaadjes. Ook de vormen van de tulp zijn een feestje voor het oog. Zo kom je ze tegen met een enkele of een dubbele rij bloemblaadjes, zijn er ook opvallende franje- en parkiettulpen met gekartelde bloemblaadjes en is er de speelse lelietulp. Pioentulpen lijken de zusjes van pioenen en Franse tulpen zijn, in tegenstelling tot de meeste Françaises, bijzonder lang en hebben zeer grote bloemen.

Symboliek

Gaf je in de zestiende eeuw een tulp, dan gaf je rijkdom. In die tijd was de bloem namelijk mateloos populair en ontstond er een speculatieve handel in tulpenbollen. Voor de prijs van één tulpenbol schafte je toen een heel grachtenpand aan in Amsterdam. Inmiddels kost een leuke bos nog maar een paar euro, maar de symboliek is wel in waarde gestegen. Geef je tulpen, dan geef je soms ook een boodschap. Zo betekenen rode tulpen onstuimige liefde en met zwarte tulpen zeg je: ‘Ik hou zoveel van je dat ik alles wil opofferen.’ Die geef je dus niet zomaar weg.

Een prachtboeket met tulpen

Oer-Hollands opvrolijken doe je natuurlijk met de tulp. Een flinke bos tulpen gecombineerd met anjers, rozen, de Viburnum (sneeuwbal), seringen en ranonkels maakt van je week een feest. De vrolijke bloeiers hebben het samen prima naar hun zin! Kies er een mooie vaas bij met een leuke print of flink veel kleur voor een nog heftiger effect. Daar kun je mee aankomen op een verjaardag… of gewoon thuis natuurlijk. Koop de losse bloemen en maak zelf het boeket of vraag of je bloemist dit mooie boeket voor je wil samenstellen. Of zet tulpen in een speciale tulpenvaas, dan komen ze optimaal tot hun recht. Enthousiast springen ze alle kanten op.

Verzorging van de tulp

Met deze verzorgingstips geniet je vijf tot twaalf dagen van je tulbandjes:

Kies een schone vaas die hoog genoeg is: tulpen groeien nog een aantal centimeters door.
Voeg snijbloemenvoeding aan het water toe voor een langere houdbaarheid.
Zet de tulpen eerst een uurtje in papier of folie in de vaas. De tulpen zuigen zich dan vol met water en trekken zich als het ware recht.
Gebruik kraanwater op kamertemperatuur.
Snij de stengels schuin af met een schoon en scherp mes of een snoeischaar.
Zet de vaas op een koele, niet-zonnige standplaats uit de buurt van de fruitschaal.
Tulpen drinken veel, dus vul de vaas regelmatig bij met kraanwater.

Bron: mooiwatbloemendoen.nl