Voor bouwmaterialen & meer ga naar: Voor bouwmaterialen, verf, verlichting & meer ga naar: praxis.nl

Hoe leg ik een vijver aan?

Zelf een vijver aanleggen

Ben je van plan een vijver aan te leggen? Leuke beslissing! Een vijver geeft net dat beetje extra in je tuin. Het is een echte blikvanger en voor veel organismen een thuis. Natuurlijk komt er wel het een en ander bij kijken. Zo dien je van te voren een helder plan te maken en is een beetje hulp van vrienden en familie meer dan welkom. Lees op deze pagina een duidelijk stappenplan over vijveraanleg en bekijk de tips en benodigdheden die je nodig hebt om een vijver aan te leggen.

Soorten vijvers

Als je een vijver gaat aanleggen, lees je van te voren dan goed in over welke type vijvers er allemaal zijn en welke het beste geschikt is voor jouw type tuin en wensen. Vijvers heb je in allerlei vormen en karakteristieken. Ook is het onderhoud van elke vijver verschillend en variëren de kosten.

De natuurlijke vijver

• Alleen bestemd voor waterplanten, dus niet voor vissen
• Beperkt onderhoud, lage kosten
• Geen filtersysteem nodig
 

De gemengde vijver

• Bestemd voor waterplanten en vissen (behalve karpers)
• Filtersysteem en technische voorzieningen nodig
• Onderhoudskosten aan vijverplanten en technische attributen zijn gemiddeld

 

De koivijver

• Planten afschermen: Koikarpers eten ze op
• Vijverdiepte is groter dan gemiddeld
• Hoogwaardig filtersysteem nodig
• Onderhoudskosten zijn hoog ivm de Koikarpers en energielasten van de apparatuur

De zwemvijver

• Bestemd voor zwemwater zonder chloor e.d.
• Alleen bestemd voor waterplanten, dus niet voor vissen
• Technische filterinstallatie is nodig
• Is relatief groot, investering is dus groot maar onderhoud laag
 

Stappenplan voor een vijver aanleggen

Met dit stappenplan ben je goed voorbereid en heb je alles overzichtelijk bij de hand.

1. Wanneer kan je een vijver aanleggen?

De beste tijd om een vijver aan te leggen telt 2 periodes in het jaar. Je kunt er voor kiezen om dit in het voorjaar (maart) te doen, of in het najaar (september). Het biologische evenwicht van de vijver wordt het beste opgebouwd in het voorjaar, tijdens het groeiseizoen van de waterplanten. Deze periode wordt dan ook sterk aangeraden voor een vijveraanleg. Kies je er toch voor een vijver aan te leggen in het najaar, dan kun je pas starten met de beplanting in het voorjaar.

2. De vijver ontwerpen

Voor welk type vijver je ook kiest, een uitgewerkt plan is altijd nodig voor een goede aanpak. Verwerk in het plan in ieder geval de volgende punten:
• Vijverbenodigdheden; Het te gebruiken materiaal
• De grootte, diepte en vorm van de vijver
• De standplaats van de vijver in de tuin
• Het uitgraven van de bodemdieptes
• De afwerking van de vijver
• Vijverdecoratie en vijververlichting

3. Benodigdheden voor het aanleggen van je vijver

Denk hierbij aan vijverfolie, afrastering en vijververlichting maar ook vijverpompen en vijverfilters mogen niet vergeten worden. Voor het uitgraven van de vijver heb je een grote schep nodig en zand om de vijver mee te vullen. Vergeet de afvalcontainer niet.

4. Aan de slag; Het aanleggen van je vijver

Nu je een goede voorbereiding hebt gemaakt, is het tijd om aan de slag te gaan. Allereerst teken je de plek af waar de vijver komt te staan. Een tuinslang langs de randen van de vijver kun je hier voor gebruiken. Graaf vervolgens de vijver per laag uit. Houd er rekening mee dat je minimaal 10 cm extra moet uitgraven omdat je later het vulzand nog moet aanbrengen. Met dit vulzand bescherm je de vijverfolie en verstevig je de rand van de vijver. Nadat je een rand van vulzand hebt aangebracht, breng je de vijverfolie aan. Let op: druk de folie niet te strak. Zodra je de vijver gaat vullen met water rekt dit iets uit. Als je dit hebt gedaan is het tijd voor het afwerken van de vijverrand. Doe dit alvorens je de vijver met water vult, dan kan je nog in de vijver staan om er makkelijker bij te kunnen. Zorg dat de rand waterpas is.

5. Vijverinrichting

Zodra de vijver met water is gevuld, kun je starten met de vijverdecoratie.
• Denk hierbij aan waterplanten. In het bijzonder zuurstofplanten. Deze zijn essentieel omdat ze het water helder houden doordat ze alle voedingsstoffen uit het water opnemen. Voorwaarde is wel dat het water hard is. In hard water zit calcium en magnesium die zuurstofplanten nodig hebben om te groeien. Is je vijver gevuld met zacht water, dan blijft deze dus niet helder.
• Installeer een vijverpomp. Deze zorgt voor een goede watercirculatie in de vijver. Hierdoor worden afvalstoffen sneller afgegeven aan de atmosfeer en blijft het water gezond.
• Plaats een filter in de vijver. De belangrijkste functie van een filter is het vijverwater voorzien van koolstofdioxide (CO2). Hierdoor wordt de biologische zuivering in de vijver geregeld. Waterplanten hebben CO2 nodig om te kunnen groeien anders gaan ze dood.
• Mocht je vissen in je vijver willen plaatsen, laat je dan van te voren goed informeren welke vissen samen in één ecosysteem kunnen en welke niet. Onze specialisten in de winkel staan graag voor je klaar.

6. Vijver verlichting

Je vijver krijgt een extra mooie uitstraling door vijver verlichting te plaatsen. Zo geniet je ook ‘s avonds in de tuin van een mooi aanzicht. Vijver verlichting kun je zowel in de vijver plaatsen als aan de rand.

Vijver schoonmaken

Om een gezonde vijver te behouden is het noodzakelijk om onzuiverheden te verwijderen. Voor goed vijveronderhoud heb je het juiste gereedschap nodig.

Denk hierbij aan een schepnet, een vijverschaar en een vijverstofzuiger. Verwijder algen met het schepnet en snoei dode vijverplanten. Met de vijverstofzuiger ruim je eenvoudig het organisch afval van de bodem.

Laat je vijverwater testen bij Praxis Tuincentrum

We vinden het belangrijk dat jij verzekerd bent van goed vijverwater. Daarom biedt Praxis Tuincentrum je aan om gratis een watermonsteranalyse af te nemen.

Onze specialisten van de vijverafdeling testen op uitvoerige wijze jouw vijverwater en geven je graag advies. Aarzel dus niet en kom langs!

Een vijver op je balkon

Heb je geen tuin maar een terras of balkon? Ook dat is geen probleem! Iedereen kan een vijver houden, hoe klein je ruimte ook is.

Maak zelf een stukje water in een plantenschaal of koop ze kant-en-klaar bij Praxis Tuincentrum. Leuk voor in huis en veilig voor kinderen.

Praktische vijver tips

Gebruik altijd schoon leidingwater om de vijver mee te vullen. Slootwater brengt parasieten en ziektes met zich mee waardoor het biologische evenwicht wordt verstoord en vissen sterven.
Heb je een folievijver, dan is het af te raden bamboe en riet aan de vijverrand te plaatsen. De wortels prikken hier gemakkelijk doorheen.
Ga je op vakantie? Vraag iemand om op je kleine bewoners te letten.
Reinig een vijverfilter altijd met vijverwater en nooit met leidingwater! Zo behoud je de nuttige bacteriën.