Voor bouwmaterialen & meer ga naar: Voor bouwmaterialen, verf, verlichting & meer ga naar: praxis.nl

Moestuinieren - Het vierkante meter tuintje

Moestuinieren kan iedereen

Eten uit eigen tuin is niet alleen helemaal van nu, maar ook erg gezond, onbespoten en goedkoper dan groenten uit de supermarkt. Het maakt niet uit of je nou een grote tuin hebt of een klein balkon, iedereen kan een eigen moestuintje starten. En heel erg veel tijd ben je er niet aan kwijt. Haal het maximale uit je moestuin en kijk snel verder wat voor lekkers je allemaal zelf kan kweken.

Wat kun je planten in je moestuintje?

Je eigen groenten zien groeien is spannend en leuk. Je kunt er voor kiezen om een apart stukje grond van je tuin te reserveren voor al dit lekkers, maar je kunt groenten, kruiden, aardbeien en bessenstruiken ook gewoon tussen de planten in de border zetten. De bijen brengen stuifmeel over van de ene naar de andere bloem. Op deze manier worden ze bevrucht en heb jij straks nog meer aardbeien en bessen op je bord.

Heb je weinig ruimte? Ook hier hebben we een oplossing voor! Het vierkante meter tuintje, dat is een uitkomst voor je balkon of terras.

 

De voordelen van een vierkante meter tuintje:

 

Door de losse grond hoeft er niet gespit te worden.
Onkruid verwijderen komt bijna niet aan de orde, omdat de verse grond waarmee je de bak vult van origine onkruidvrij is.
Een gerichte bemesting met organische voeding voor de moestuin zorgt voor meer groenten en fruit.
Het moestuintje kan overal neergezet worden, ook op je balkon.
Water geven is zo gedaan.

Vul je kweektuintje met deze lekkere groenten-, kruiden- en fruitplantjes:

Vierkante meter tuintje 

Aardbeien

 

Rode peper

 

Trostomaatjes

 

Bieslook

 

Munt

 

Prei

 

Rucola

 

Bloemkool

 

Tips voor je moestuin

Om je plantjes optimaal te laten groeien hebben we hier alvast een aantal tips voor je. Zaaien en planten is leuk maar oogsten is nóg leuker!

Stort een laagje hydrokorrels op de bodem voor een optimale drainage.
Verrijk de grond met organische meststof.
Zaai de zaadjes tussen de 0,5 en 1 cm diep in de grond. De zaaidiepte staat op het zakje.
Vogels zijn de natuurlijke bestrijders van bladluis, slakken en rupsen. Handig! Lok ze naar je tuin met een vogeldrinkbakje.
Last van slakken? Leg koffiedik rond de planten of een ring van eierschalen. Dit is biologisch en geheel afbreekbaar.

Bekijk deze korte instructievideo van Lodewijk over het aanleggen van een moestuintje

De geneeskrachtige werking van munt

Wist je dat munt een geneeskrachtige werking heeft? Het bevat een hoog mentholgehalte en helpt onder andere tegen darmklachten en misselijkheid. Zet dus eens een lekker vers kopje muntthee van het plantje dat je zelf hebt gekweekt! Pluk de blaadjes van de munt net voor de bloei, was ze en giet er kokend water overheen. Lekker met een beetje honing er door. Een kop muntthee helpt je bovendien ontspannen en verlicht migraine.
 

Weet wat je eet

We zijn tegenwoordig steeds bewuster bezig met wat we binnenkrijgen aan voedingsstoffen en vitamines. Gezond eten is belangrijk en houdt ons vitaal. Lekker in de buitenlucht bezig zijn in de moestuin is niet alleen gezond, maar ook duurzaam. Er is geen kunstmest aan te pas gekomen en ook geen chemicaliën. Groenten halen een groot gedeelte van hun voedingsstoffen uit de grond. Houd deze grond vitaal door af te wisselen met de gewassoorten en regelmatig de grond te bemesten.
 

Waar komt deze trendy manier van tuinieren vandaan?

Square foot gardening, in het Nederlands De vierkante meter tuin, is bedacht door de Amerikaanse gepensioneerde bedrijfskundige Mel Bartholomew. Hij had het goede idee om moestuinieren op kleine schaal mogelijk te maken door vakken te creëren van 1 foot, 30 cm x 30 cm. Hij heeft hier in de jaren ’80 een boek over geschreven waarmee hij dacht een oplossing te hebben voor het wereld voedselprobleem. Door niet alle zaden in een keer te planten, werd de oogst verdeeld waardoor de kans op voedselverspilling werd verkleind. Bovendien is deze manier van tuinieren voor iedereen mogelijk: mensen met een fysieke beperking, mensen met een balkon of met weinig ervaring.