Voor bouwmaterialen & meer ga naar: Voor bouwmaterialen, verf, verlichting & meer ga naar: praxis.nl

Vaste planten in de border

Vaste planten voor een mooie zomer

Ben jij al bezig in de tuin? Nu het weer steeds mooier wordt, zijn we langer buiten om te kunnen genieten van het zonnetje. Bij Praxis Tuincentrum vind je alles wat je nodig hebt om lekker te tuinieren. Maak van je tuin jouw favoriete plek van het huis met zomerbloeiers! Bekijk deze kleurige vaste planten voor in de border en combineer ze allemaal. Dan zit je er straks fleurig bij.

Phlox ‘White Admiral‘

Deze mooie borderplant mag niet vergeten worden als je de tuin zomerklaar maakt. Een ware blikvanger is deze rijkbloeiende flox. De witte kleur zorgt voor een mooi effect als je haar combineert met andere vaste planten op deze pagina. Graaf een ruim plantgat, vul met potgrond en wat compost en plant de flox. De heerlijk geurende bloemen doen het ook goed als snijbloemen voor in huis.

Potentilla atrosanguinea

De donkere bloedrode ganzerik (Nederlandse benaming), bloeit van juni tot en met juli en is dankzij haar grijsgroene bladeren goed te combineren met andere vaste planten. De rode bloemen die er tussenuit steken geven een mooi effect. Deze borderplant houdt van een plekje in de volle zon, in goed gedraineerde grond. Met een beetje geluk bloeit deze ganzerik tegen het einde van de zomer een tweede keer.

Agastache ‘Blue fortune‘

Deze prachtig kleurende violetblauwe cultivar, ook wel dropplant genoemd, is een lang bloeiende plant waarvan je de hele zomer kunt genieten. Als je haar in de volle grond plaatst, houd er dan rekening mee dat ze een zonnige standplaats nodig heeft in goed gedraineerde, niet te natte grond.

De bloemen geuren naar anijs en de stengels van deze borderplant kunnen wel een meter hoog worden. Een lust voor het oog! Agastache lokt veel vlinders en bijen, ze zijn er dol op.

Buphthalmum salicifolium

Deze vrolijke bloemetjes vallen dankzij hun gele kleur lekker op. Een heerlijk zomers gevoel krijg je er van! Plant ze tussen de andere vaste planten om een groot kleurenpallet te creëren. De Buphthalmum, ook wel koeienoog genoemd, heeft lichtbehaarde stengels en kan goed tegen een beetje regen en wind. Ze bloeit rijkelijk door en als je de uitgebloeide bloemen regelmatig verwijdert, bloeit ze nog beter. Plaats haar in de zon, half schaduw en niet te rijk bemeste tuingrond. Bijen en vlinders komen graag op deze borderplant af.

Physostegia ‘Bouquet Rose‘

Creëer een ware bloemenzee door veel van deze planten in de border te zetten voor een groot kleurspektakel. Een andere benaming voor de Physostegia is ook wel de scharnierbloem. Waaraan zij haar naam dankt? Draai je een van de aren, dan blijft die in dezelfde stand staan. Deze sterke vaste plant zet je in humusrijke grond welke je tijdig water geeft. Ze houdt van de zon en de bloeitijd is begin augustus tot en met oktober.
 

Delphinium ‘Blue Bird‘

Absoluut een van de meest opvallende vaste planten die je border sieren! Delphinium, oftewel ridderspoor, kan wel zo’n 2 meter hoog worden. De prachtige blauwe bloemen hebben een wit oogje in het midden en ruiken heerlijk.

Leuk is om een blauwpaarse border te maken met deze bloem in de hoofdrol. Ridderspoor houdt van de zon. Zet er plantensteunen bij, want de hoge ridderspoor is windgevoelig. Houd de grond waar ze in staat voedzaam door af en toe wat organische siertuinmest toe te voegen. Bloeitijd is juli tot en met augustus.

Coreopsis ‘Sonnenkind‘

De Coreopsis, ook wel meisjesogen of luizenbloem genoemd door ons Nederlanders, schitteren werkelijk als zonnetjes in de border. De bossig groeiende plant wordt zo’n 30 cm hoog en bloeit van juni tot eind augustus. Ze houdt van een kalkrijke grond en een warm zonnetje. Zandige grond is voor deze borderplant geen probleem! Ben je op zoek naar een opvallende vaste plant voor in de tuin, dan mogen de meisjesogen zeker niet ontbreken.
 

Liatris spicata

Deze lilabloeiende vaste plant valt dankzij haar bijzondere vormen extra op. De populaire zomerbloeier heeft dunne grasachtige bladeren en doet het goed in de border. Schaduw en zon zijn beide geen probleem voor de Liatris. De bloeitijd loopt van juli tot en met september. Bijen en vlinders zijn dol op haar! Wil je een bij- vriendelijke tuin? Kijk hier wat je nog meer kan doen. Combineer deze plant met andere vaste planten in allerlei kleuren voor een opvallende tuin.

Anemone ‘Robustissima‘

De helderroze kleur van deze herfstanemoon steelt ieders hart. Deze bloem is dankzij haar grootte erg populair voor in boeketten en mag zeker niet ontbreken in je border. Een plekje in de lichte schaduw zal ze fijn vinden. Zorg voor een optimaal gevoede losse grond en geniet deze zomer van deze prachtplant. Bloeitijd van augustus tot en met oktober.