Voor bouwmaterialen & meer ga naar: Voor bouwmaterialen, verf, verlichting & meer ga naar: praxis.nl

Maak je tuin lenteklaar!

Maak je tuin klaar voor de lente!

De tuin mag de komende weken extra aandacht krijgen, want het lekkere weer komt eraan. Straks is de tuin weer een heerlijke buitenkamer waar we gezellig samen eten en genieten van de bloemen en het groen. Voordat we optimaal van de tuin kunnen genieten, moeten we er natuurlijk nog wel wat voor doen. Dus trek de tuinhandschoenen maar aan.

Houd een lente schoonmaak in de tuin

Je tuin heeft de afgelopen periode flink wat te verduren gehad. Na al die kou, wind en regen kan de tuin wel een opknapbeurt gebruiken. Hieronder hebben we al wat tips en ideeën op een rijtje gezet om het je makkelijker te maken. Hoe je daarbij veilig te werk gaat, ook dat lees je hier. Veel succes!

Tuintegels

Mossen en algen kunnen groene aanslag op tuintegels achterlaten. Maak ze schoon door een hogedrukreiniger te gebruiken. Door de kracht van het water, lijken de tegels weer als nieuw!Gebruik geen hogedrukspuit als je zand tussen de voegen hebt. Dat spuit je er anders uit. 

Onkruid

Haal het onkruid met wortel en al weg. Als je schoffelt blijven er vaak stukjes wortel achter. Het kan snel teruggroeien en zich via wortels en zaden over de hele tuin verspreiden. Maak gebruik van een onkruidbrander voor het hardnekkige onkruid langs randen en tussen stenen. Leg onder bomen en struiken een mulchlaag om onkruid te voorkomen. Stevige bodembedekkers in de border werken ook goed.

Tuinmeubels

Om tijdens het mooie weer lekker buiten te kunnen zitten kunnen de houten tuinmeubels ook wel een likje verf of beits gebruiken. Er is immers het gehele jaar niks aan gedaan dus tijd om ze op te knappen! Ontvet van te voren de meubels en repareer beschadigingen voordat je te werk gaat. Beits beschermt tegen weersinvloeden en is vochtregulerend.

 

Fleur op

Breng kleur aan door je tuin gezellig te maken met madeliefjes, primula's en violen. Denk niet alleen aan de bloemen maar ook aan fleurige accessoires zoals bloempotten en andere leuke dingetjes voor in de tuin. Tip: geef je tuinmeubels een kleurtje! Staat lekker zomers.
 

Tuingereedschap

Maak al het tuingereedschap zoals scharen, schoffels en spaden weer scherp door ze te slijpen. De meeste tuingereedschappen zijn gemaakt van staal. Hoewel dit lang scherp blijft, is het nodig ze af en toe bij te slijpen. Maak hiervoor gebruik van een slijpsteen, wetsteen en/of handvijl. Wat je het beste kunt gebruiken is afhankelijk van het gereedschap.

Opbergbox

Om je tuin een nette uitstraling te geven maak je gebruik van een opbergbox. Zo berg je makkelijk en veilig alles op en vind je het snel terug. Laat scherpe voorwerpen niet rondslingeren in de tuin om ongelukken te voorkomen. Ruim alles netjes op nadat je het hebt gebruikt.


 

Grasmaaien

Maai wekelijks het gras om een mooi gazon te krijgen. Het beste kun je dit doen wanneer het gras droog is en niet al te lang is. Anders wordt het maaien lastiger. Maai in banen zodat je niks overslaat en symmetrisch te werk gaat. Bemest het gazon om onkruid te voorkomen zodat je kunt genieten van een mooi verzorgde tuin.
 

Heg knippen

Mooie hagen in de tuin zijn echte blikvangers. Ze scheiden delen van de tuin af en hebben regelmatig onderhoud nodig. Om een mooie strakke haag te krijgen knip je de meeste heggen twee keer in het jaar. Snoei van beneden naar boven en laat de onderkant wat breder dan de bovenkant zodat het licht ook de onderste takken bereikt.
 

Veilig tuinieren

Als je lekker aan de slag wilt gaan in de tuin, bedenk dan goed van te voren wat je allemaal nodig hebt. Trek stevige schoenen en handschoenen aan. Lees voor dat je gaat tuinieren deze tips zodat je veilig tuiniert.

Werkhandschoenen

Draag werkhandschoenen om je te beschermen tegen scherpe takken en voorwerpen. Als je met een snijmachine aan de gang gaat, doe ze dan wel uit. De handschoenen kunnen er tussen komen en dit levert gevaarlijke situaties op.
 

Doe het samen

Ga samen aan de slag in de tuin. Omdat het nogal zwaar werk is, help je elkaar en is de klus sneller klaar. Bovendien is het veiliger. Als er eventueel iets gebeurt, dan heb je altijd de ander die je snel te hulp kan schieten.
 

Zet machines uit

Zet de heggenschaar of andere draaiende machines uit, of beter nog: haal de stekker uit het stopcontact. Een ongeluk zit in een klein hoekje! Ga veilig te werk. Mocht je iets uit de machine willen halen, doe dit dan alleen wanneer de machine uit staat.

Tuingereedschap gebruiken

Om al het verschillende tuingereedschap te gebruiken ga je zorgvuldig te werk. Gebruik de voorwerpen alleen waar ze voor bestemd zijn! Ga bijvoorbeeld geen dikke takken snoeien met een heggenschaar die alleen bestemd is voor een dunnere doorsee.

Let op de tuinslang

Water in combinatie met elektriciteit is erg gevaarlijk. Let dus op eventuele aansluitingen in de tuin als je de tuinslang aanzet. Ook kunnen de tuintegels spekglad worden zodra ze nat zijn. Spelende kids zijn dus gewaarschuwd!
 

Werk zorgvuldig

Neem de tijd als je grote delen van de tuin aanpakt. Rust van te voren goed uit. Zo verklein je de kans op ongelukken. Berg het tuingereedschap goed op zodat niks blijft rondslingeren. Zorg er voor dat de tuinslang niet over het looppad ligt als je die gebruikt.