Voor bouwmaterialen & meer ga naar: Voor bouwmaterialen, verf, verlichting & meer ga naar: praxis.nl

Klimrozen

De pracht van klimrozen

Een mooi romantisch aanzicht in je tuin, wie wil dat nou niet? Klimrozen zijn ideale planten om van die saaie buitenmuur iets leuks te maken. Hier hoef je dus geen grote tuin voor te hebben. Op je balkon gedijen klimrozen ook prima. Fleur die boel dus lekker op!
Beeld:mooiwatplantendoen.nl

Hoe plant je klimrozen tegen de gevel?

Wil je klimrozen je gevel laten sieren? Dat is al geregeld binnen een paar tellen! Het enige wat je hoeft te doen is het verwijderen van een randje stoeptegels. Kijk het wel eerst even bij de gemeente na, want het kan zijn dat je hier voor toestemming nodig hebt.

1. Haal een rij stoeptegels weg en verwijder zoveel mogelijk grond.
2. Plaats speciale rozengrond in het gat. Dit is te koop bij Praxis Tuincentrum.
3. Vul de pot met de klimroos met water zodat je de pot makkelijker van de kluit kunt verwijderen.
4. Plant de klimroos in de volle grond en druk de aarde goed aan.
5. Geef flink wat water aan de klimroos.

Wist je dat klimroos eigenlijk helemaal geen klimplant is? Maar door haar lange takken zijn het mooie muurbedekkers. Klimrozen hebben alleen een beetje begeleiding nodig. Dit kun je doen door ogen in de gevel te boren en draden te spannen. Ook een goede optie is het plaatsen van een klimrek of rozenboog waar ze langs kunnen groeien. Bij Praxis Tuincentrum vind je verschillende soorten.

Overigens helpt het verwijderen van een randje tegels tegen plensbuien. Het regenwater kan hierdoor makkelijk wegstromen en de grond in zakken. Zo zorg je dat je geen lekkages en overstromingen krijgt. Benieuwd naar meer tips om slim om te gaan in de tuin bij regenval? Bekijk ze hier.

Verzorging van klimrozen

Hoe bloeit de klimroos?

Dit soort roos vindt het heerlijk om 2 keer per jaar bemest te worden. Doe dit in maart en juli en bewater de plant extra veel bij warme temperaturen. Vergeet niet af en toe de dode bloemen te verwijderen bij doorbloeiende rozen. Plaats de klimroos op een zonnige plek in een humusrijke grond, maar zorg er wel voor dat deze niet te dicht tegen een schutting of gevel staat vanwege de droogte.

Wanneer snoeien?

Doorbloeiende rozen kun je het beste in maart snoeien. Snoei oude takken eens in de 2 jaar terug tot de grond. Hierdoor krijg je het beste resultaat. Je zorgt er dan voor dat rozen niet alleen in de top groeien maar meerdere takken gaan ontwikkelen. Eenmalig bloeiende klimrozen snoei je na de bloei terug.

Tips voor klimrozen

Span je staaldraad langs de muur? Doe dit dan op regelmatige afstand tegen de muur, draai de ranken er om heen en knip de zijtakken af.
Zet het rek niet pal tegen de muur aan maar houd een beetje afstand. De ranken hebben dan genoeg ruimte om te groeien.
Plaats meerdere planten met enige afstand er tussen om je pergola sneller dicht te laten groeien.