Voor bouwmaterialen & meer ga naar: Voor bouwmaterialen, verf, verlichting & meer ga naar: praxis.nl

Eenvoudig een schutting plaatsen

Hoe plaats je zelf een schutting in de tuin?

Een schutting plaatsen lijkt moeilijker dan je denkt. Al hoef je echt geen groene vingers te hebben om deze tuin klus te kunnen realiseren. Het is vrij eenvoudig en zodra de schutting eenmaal staat, kun je er zeker trots op zijn! Schuttingen en tuinschermen bieden je privacy en sfeer in de tuin. Op deze pagina leggen we je stap voor stap uit hoe je een schutting in de tuin moet plaatsen met uiteraard goed bruikbare tips om deze te onderhouden.

Type schuttingen

Bedenk voordat je een schutting gaat aanleggen, watvoor soort tuinscherm je mooi vind. Tuinschermen heb je in allerlei soorten materialen en kleuren. Kies het soort dat het beste in jouw type tuin past. De meeste tuinschermen van Praxis Tuincentrum zijn FSC- gecertificeerd. Hier onder geven we je een kleine indicatie aan variaties.

Composiet

Water- en vocht bestendig
Eenvoudig in onderhoud
Makkelijk te plaatsen
 

Steigerhout

Voorzien van vlak profiel
Bevat geimpregneerd hout
Rustieke uitstraling
 

Hardhout

Weer-water- en wind bestendig
Zorgt voor een goede isolatie
Lange levensduur
 

Douglas hout

Een van de hardste houtsoorten
Wordt met de tijd harder
Lange levensduur

Handig stappenplan voor het plaatsen van een schutting

Stap 1:
Bereken eerst de lengte per zijde

Het is belangrijk om eerst uit te rekenen hoeveel tuinschermen en tuinpalen je nodig hebt. De meeste tuinschermen zijn 180x180 cm. De tuinpalen hebben een gemiddelde afmeting van 7x7 cm. Omdat er in een later stadium nog steunen tegen de tuinpalen geschroefd moeten worden, is het verstandig om 1cm aan extra ruimte bij de tuinschermen te rekenen, dus een totale lengte van 181 cm. Zo heb je een speling van 0,5 cm per kant. Deel de totale lengte van het aan te leggen oppervlak door 181 cm en dit is het aantal tuinschermen dat je nodig hebt.

Stap 2:
Span een lijn

Om alle tuinpalen waterpas te krijgen, span je met een touw een lijn op de plek waar de schutting komt te staan.

Stap 3:
Gaten boren

Nu kun je beginnen met het boren van de gaten in de grond. Begin met het boren van de eerste paal aan het begin van je schutting en de laatste paal aan het eind van je schutting. De boordiepte dient minimaal 1/3 van je schutting te zijn. Heb je alle gaten geboord? Dan kun je nu de tuinpalen plaatsen.

Stap 4:
Palen plaatsen

Graaf een gat in de grond. Is de textuur van de grond slap? Dan dien je het gat met snelbeton te vullen. Dit soort beton droogt al binnen 15 minuten en zorgt er tevens ook voor dat het hout niet gaat rotten. Trek voordat je begint tuinhandschoenen aan voor extra bescherming. Is de grond stevig genoeg, dan is aanstampen voldoende. Vergeet niet de tuinpalen waterpas te maken.

Stap 5:
De steunen en tuinschermen monteren

Boor gaten met een diameter van 3 mm op 20, 100 en 180 cm in de palen. Monteer vervolgens de steunen aan de zijkant van de tuinpalen. Daarna kun je de schutting plaatsen. Ieder tuinscherm dient in het midden van de tuinpaal gemonteerd te worden. Meestal is het zo dat de laatste schutting niet geheel tussen de laatste twee tuinpalen past. Maak deze dan op maat door een stuk af te zagen.

Download hier de uitgebreide versie van het stappenplan:

Schutting aanleggen(pdf)

Bekijk deze korte instructievideo van Lodewijk over het aanleggen van een schutting

Tips voor het plaatsen van een schutting:

Ga in het voorjaar, hoogseizoen of najaar aan de slag. Dan is het droog en heb je geen belemmeringen door de weersomstandigheden.
Bij Praxis Tuincentrum vind je duurzaam hout met het FSC- keurmerk.
Bij hardhouten schuttingen is voorboren vereist.
Vergeet niet na het plaatsen van je tuinschermen een laagje lak aan te brengen.
Maak het één geheel door er klimop tegenaan te plaatsen of met plantenbakken.