Voor bouwmaterialen & meer ga naar: Voor bouwmaterialen, verf, verlichting & meer ga naar: praxis.nl

Gezonde lunch uit eigen tuin

De vakantie is voorbij en de scholen zijn weer begonnen. Maar wat eten we eigenlijk tijdens de lunch? Het liefst iets wat gezond is en waar je de hele middag door tegenaan kan. Of je nou naar school gaat of naar je werk, een stevige maaltijd is brood nodig om goed te kunnen functioneren. Ben je even inspiratieloos en toe aan iets nieuws? Op deze pagina vind je lekkere verantwoorde maaltijden die je kunt maken met ingrediënten uit je eigen tuin. Zo weet je bij elke hap dat je groen bezig bent!

Wrap met spinazie en feta

Ingrediënt uit eigen tuin: Spinazie

Benodigdheden:

1 tortilla
100 g verse bladspinazie
40 g feta
1 el pijnboompitten

Kuipje roomkaas

Bereidingswijze:

Verwarm de tortilla in de koekenpan en was ondertussen de spinazie die je uit eigen tuin hebt geoogst. Leg de tortilla op een bord en bestrijk deze met een dun laagje roomkaas. Leg de spinaziebladeren op de tortilla en verkruimel de feta. Bestrooi als laatste de pijnboompitten en rol de wrap op. Snijd deze schuin door de helft en klaar is je lekkere lunch.

Clubsandwich met kip en alfalfa

Ingrediënt uit eigen tuin: Alfalfa

Benodigdheden:

3 sneetjes bruin brood
1 avocado
175 g plakjes kipfilet
Halve tomaat in plakjes
Halve ui in ringen
25 g alfalfa
2 eetlepels mayonaise
1 eetlepel olijfolie

Snufje zout en peper

Bereidingswijze:

Voor de dressing: Prak de avocado in een kom fijn en meng dit met olijfolie, uienringen, zout en peper. Rooster de sneetjes brood in een koekenpan aan iedere kant 2 minuten totdat ze lichtbruin zijn. Besmeer de sneetjes met een dun laagje mayonaise en leg er de plakjes kipfilet op. Vervolgens de tomaatjes en de dressing. Als laatste bestrooien met alfalfa en de sandwiches door midden snijden. Eet smakelijk!

Tip: Wil je een gezondere variant op de mayonaise? Vervang deze door zelf gemaakte verse pesto! Een heerlijk alternatief. Het recept vind je op deze pagina.

Zelf pesto maken

Ingrediënt uit eigen tuin: Basilicum

Basilicum is het hele jaar door te kweken. Deze kruidenplant houdt van een plekje in de zon maar tegen de tijd dat het najaar aanbreekt, dien je hem wel naar binnen te halen. Basilicum is veelzijdig te gebruiken in talloze gerechten. Wij hebben een heerlijk recept voor je klaar staan om de lekkerste pesto te maken met als hoofdingrediënt de Basilicum uit eigen tuin!

Benodigdheden:

De blaadjes van 1 bos Basilicum
40 gr pijnboompitten
1 groot teentje knoflook
100 ml olijfolie
Het sap van een halve citroen
50 gr parmezaanse kaas

Peper en zout naar smaak

Bereidingswijze:

Doe alle ingrediënten in de keukenmachine en mix tot een gladde massa. Wil je de pesto wat meer vloeibaar maken? Voeg dan wat meer olijfolie toe en mix nogmaals.

Smoothie appel-peer

Ingrediënt uit eigen tuin: Appels en peren

Smoothies zijn gemakkelijk en snel te bereiden. Heerlijk gezond en het perfecte tussendoortje. Ook als lunch stilt een smoothie de stevige trek. Je kunt eindeloos variëren qua fruit, groenten en kruiden die voor een ware smaaksensatie zorgen. Dit heerlijke recept van appel-peer zorgt er voor dat je alvast in de herfststemming komt door de geurige kaneel als finishing touch.

Benodigdheden:

1 appel in grove stukken
1 peer in grove stukken
125 ml magere yoghurt

1 theelepel kaneel

Bereidingswijze:

Voeg alle ingrediënten in een blender. De hoeveelheid yoghurt bepaalt de dikte van de smoothie en kun je aanpassen naar smaak. Alles tot een gladde massa mixen en je kunt genieten van een heerlijk gezonde lunch of tussendoortje.

Maak je eigen appelmoes

Ingrediënt uit eigen tuin: Appels

Wat te doen met de appels die nu van de bomen vallen? Wij weten er wel raad mee! Maak je eigen appelmoes. Het is simpel en snel klaar te maken. Bovendien is niks lekkerders als verse ingredienten gebruiken die uit je eigen tuin komen.

Benodigdheden:

1 kilo appels
100 ml water
1 uitgeperste citroen
2 theelepels kaneel
500 gram suiker

zakje vanillesuiker

Bereidingswijze:

Snijd de appels in stukjes en verwijder de klokhuizen. Breng intussen een grote pan aan de kook en voeg de suiker de appels en het citroensap toe. Laat dit 15 minuten koken. Zijn de appels gaar? Dan het vuur uitzetten en de appels tot een gladde massa pureren. Breng de appelmoes op smaak met kaneel en klaar is je zelfgemaakte appelmoes.

Tip: In plaats van suiker kun je ook dadels gebruiken. Kook ze mee met de appels. De dadels geven een zoete smaak aan je appelmoes.