Voor bouwmaterialen & meer ga naar: Voor bouwmaterialen, verf, verlichting & meer ga naar: praxis.nl

Gazon aanleggen en gazon verzorging

Alles voor een mooi gazon

Van plan om een gazon aan te leggen? Dit kun je het beste in het voorjaar doen. Tijdens de lente valt er hier en daar een regenbuitje en bij warm vochtig weer kiemt graszaad extra snel. Bedenk voor dat je aan de slag gaat wat je allemaal nodig hebt en bereid de grond goed voor. Dit zorgt voor een optimaal resultaat zodat je straks langer kan genieten van het door jou zelf aangelegde gazon. Ieder gazon heeft een andere functie, zo zijn er verschillende typen grassoorten voor elk soort gazon. Bekijk hier de stappen om een gazon aan te leggen.

Hoe leg ik een gazon aan?


Stap 1: Wanneer te beginnen met zaaien

Om een gezond gazon aan te leggen, begin je tussen april en juli met zaaien. Het gras groeit in deze periode lekker snel door de warmte van de zon in combinatie met de luchtvochtigheid en regenbuien. Zaai je in deze periode, dan geniet je in de zomer van een sterk gazon dat tegen een stootje kan.

Stap 2: De voorbereiding van de grond

Voor het beste resultaat is een goede voorbereiding een vereiste. Verwijder allereerst onkruid, stenen en andere obstakels. Daarna kun je de grond omspitten. Mocht de grond te zuur zijn, strooi dan kalk en hark dit goed in. Bij een bodemarme grond gebruik je organische meststof.

Stap 3: Strooien van graszaad

De aanbevolen hoeveelheid graszaad is 40 gram per vierkante meter. Tip: Doe deze dosis in een bakje en knip het bij de rand af. Zo hoef je niet elke keer opnieuw te blijven meten en heb je een perfecte maatbeker. Strooi het zaad gelijkmatig uit bij windstil weer. Dit doe je een keer verticaal en een keer horizontaal over het gazon heen. Je kunt dit met de hand doen of met een strooiwagentje. Aan de zijkanten van het gazon verdubbel je de dosis graszaad. Daarna het zaad 1.5 cm licht inharken en voorzichtig aantrappen. Vervolgens zet je de fijne sproeier er op.

Stap 4: Nazorg

Omdat gras onregelmatig groeit, zul je merken dat er hier en daar wat kale plekken ontstaan. Weken nadat de eerste zaadjes al zijn ontkiemd, volgen er meer. Geen zorgen dus! Houd de grond vochtig met een sproeier, zorg dat de grond niet uitdroogt. Voldoende rust is belangrijk zodat het gras alle tijd krijgt om goed te groeien. Ga er dan ook niet overheen lopen maar wacht totdat het gazon is dichtgegroeid. Zodra de eerste grassprietjes rond de 8 a 10 cm hoog zijn, kun je gaan beginnen aan de eerste maaibeurt en stel de messen in op 5 cm. Geef het gazon vervolgens een maaibeurt wanneer het gras 1 cm is gegroeid.

Welke soorten gras kan ik zaaien?

Speelgazon

Lekker eten, spelen en lopen kun je op dit sterke zachte gazon. Speelgras is het meest gebruikte type gazon in Nederland en bestaat uit fijne en grovere grassoorten. Doordat het gras zacht is, kun je er heerlijk op spelen en zitten.
 

Siergazon

Wil je een gazon om alleen met je ogen van te kunnen genieten? Kies dan voor siergras. Dit type gazon is decoratief dus niet bestemd om op te lopen, en bestaat uit fijne grassoorten (zoals struis- en zwenkgrassen) die je buitenruimte doen stralen.

Schaduwgazon

Ligt jouw tuin in de schaduw en wil je een gazon aanleggen? Ook dan kun je een mooi groen gazon zaaien. Graszaad dat speciaal ontwikkeld is voor dit type gazon bevat rood- en veldbeemdgras. Het heeft weinig licht nodig en kan tegen droogte. Ideaal dus.

Sportgazon

Omdat er op dit type gazon veel gelopen en gerend wordt, dient het gras tegen een stootje te kunnen. Een potje voetbal spelen is voor dit gazon geen probleem. Het grasmengsel is namelijk van een grove textuur en bevat veldbeemdgras en Engels raaigras.

Hoe verzorg ik mijn gazon?

Om het gazon mooi vol en dicht te houden, ga je er regelmatig met de grasmaaier overheen. Net zoals in huis, heeft je tuin ook een keer in de zoveel tijd een grote schoonmaak nodig. Verwijder onkruid en ga de groei van mos uit de weg door het gazon met kalk te bemesten. Kale plekken in het gazon vul je eventueel met potgrond en zaai er graszaad overheen. Houd de grond goed gedraineerd.

Regen voorspeld? Breng voor dat het gaat regenen een laagje kunstmest aan op het gras. Kunstmest houdt het gazon gezond. Herhaal dit 1 keer in de 6 weken tot aan de herfst. Mocht het gras het regenwater niet meer aankunnen, prik dan met een riek enkele gaten in de grond zodat het regenwater geleidelijk kan wegstromen.

Bekijk deze instructievideo van Pokon en kom meer te weten over gazonverzorging