Voor bouwmaterialen & meer ga naar: Voor bouwmaterialen, verf, verlichting & meer ga naar: praxis.nl

Ficus lyrata

De Ficus lyrata, een opvallende kamerplant met een karakteristiek randje

De Ficus lyrata wordt ook wel de vioolplant genoemd. Deze naam is te danken aan de enorm stevig lange bladeren die de plant ontwikkelt. Deze kamperplant heeft zo haar eisenpakket aan verzorging maar is over het algemeen al snel tevreden. De Ficus lyrata dankt haar roots aan de tropische regenwouden door heel West-Afrika. Lees hier meer over de Ficus lyrata.

Verzorging

De viool-achtige bladeren van de Ficus lyrata maak je het beste schoon met een vochtige doek. Zo voorkom je dat ze dof worden en behoud je de glans optimaal.

Water

Een te grote slok water kan deze kamerplant niet aan. Wat kleine sipjes zo nu en dan, zodat de potgrond licht vochtig is, brengt al snel tevredenheid. Ook houdt de Ficus lyrata niet van een te natte kluit en vooral s’ winters vermindert haar dorst. Af en toe een beetje water geven is dan voldoende.

Voeding

Qua voeding is deze kamerplant ook helemaal niet moeilijk. s’ winters is er geen omkijken naar en in andere jaargetijden geef je haar af en toe een beetje vloeibare plantenvoeding door het water heen. Vloeibare plantenvoeding is te koop bij Praxis Tuincentrum.
 

Standplaats

Een lichte standplaats (maar niet in de volle zon) op een plek waar het niet al te koud is, geeft de voorkeur. Deze kamerplant houdt er namelijk niet van om op de tocht te staan. Daglicht stimuleert de groei van de viool-vormige bladeren. Draai de Ficus lyrata eens in de paar maanden om zodat de bladeren overal gelijk groeien. Doe je dit niet dan verliest ze al snel haar mooie vorm. Deze kamerplant kan over het algemeen goed tegen droogte maar plaats haar niet dicht bij een radiator.

Verpotten

De grote wortels van de Ficus lyrata groeien het beste in een middelgrote pot. Een voordeel is dat de aarde door de vulling van de wortels, niet al te nat blijft en dit de ideale situatie is voor de plant. Om goed door te kunnen groeien verpot je haar eens in de twee jaar met luchtig voedselrijke grond. Vind je haar maat wel goed zo, dan doe je dit eens in de vijf jaar. Vergeet hierbij niet een deel van haar wortels te verwijderen.

Snoeien

De Ficus lyrata groeit erg snel. Om haar groeispurt een beetje in bedwang te houden kun je deze kamerplant regelmatig een snoeibeurt geven. Anders is maatje woonkamer al gauw te klein. Top zo nu en dan de uitgroei van de tak weg als er nieuwe bladeren vormen.

Wil je de plant dieper terug snoeien, doe dit dan in de lente. In die periode begint de Ficus lyrata met uitlopen en herstelt ze zich het snelst. Snoei wel met handschoenen aan, het sap is giftig en kan een allergische reactie veroorzaken op de huid.