Voor bouwmaterialen & meer ga naar: Voor bouwmaterialen, verf, verlichting & meer ga naar: praxis.nl

Een compostbak maken

Compost, de ideale bodemverbeteraar

Biologisch bezig zijn is iets waar we steeds bewuster van worden. We scheiden ons afval en gaan beter met het milieu om. Al dat gescheiden afval kun je in de afvalbak gooien en aan de kant van de straat zetten, je kunt er ook zelf mee aan de slag gaan. Door een compostbak te maken bijvoorbeeld. Op die manier houd je de tuin gezond door zelf compost te strooien. Wat zijn de voordelen en hoe maak je een compostbak? We leggen het graag aan je uit.

Voordelen van een compostbak

Wil je zelf een compostbak maken, dan ben je groen bezig. Een compostbak maken is niet alleen leuk om te doen, je krijgt er ook nog eens een voldaan gevoel van. Zo zitten er vele voordelen aan:

Compost is een goede bodemverbeteraar door de humusrijke grond
Compost bevat essentiële voedingsstoffen aan planten en gewassen
Je draagt bij aan een beter milieu
Je bespaart energie door de kringloop klein te houden. Het organische afval gaat direct op de composthoop en hoeft niet te worden opgehaald
Doordat je eigen afval gebruikt, bespaar je geld

Kenmerken van een composthoop

Waar komen al die voordelen vandaan? En waar is het goed voor? Een composthoop heeft de volgende eigenschappen:

Hoe rijper de compost, des te vruchtbaarder de grond en minder kans op bodemziekten
Meer smaak aan groenten door biologische teling
Bevordert de biodiversiteit en zorgt voor een humusrijke grond
Vrij van bestrijdingsmiddelen en dus milieuvriendelijk

 

Zelf een compostbak maken

Je hoeft geen expert te zijn om zelf een compostbak te maken. Ook is een grote buitenruimte zeker geen vereiste. Of je nou een tuin, terras of balkon hebt, iedereen kan een compostbak houden. Weten hoe je te werk gaat? Bekijk deze simpele stappen.

Bepaal de standplaats van de compostbak en teken deze uit met linten
Boor op de hoeken 4 gaten en monteer de palen hier in vast
Tussen de palen graaf je een smalle groef van 15 cm waarin het gaas komt
Knip nu het gaas op maat in 4 delen. De lengte dient iets langer (zo’n 15 cm) te zijn dan de afstand tussen de palen. Houdt de breedte van het gaas iets korter voor de voorkant van de compostbak. Dan kun je er makkelijker bij
Plaats het gaas in de grond en sla de uiteinden met krammen in de palen

Bekijk deze korte instructievideo van Lodewijk over het maken van een compostbak

Welk materiaal mag er in de compostbak en wat niet?

Niet alles mag zomaar op de composthoop gegooid worden. Het is de kunst om de ideale verhouding te vinden tussen organische materialen die koolstof en stikstof afgeven. Zo kun je onderscheid maken tussen groen en bruin organisch afval. Bij groen afval kun je denken aan tuin- en keukenafval, gras en mest. Dit groene afval is rijk aan stikstof.

Bruin afval bevat dode bladeren en takken, zaagsel, houtsnippers en stro. Dit type afval bevat relatief veel koolstof. Zorg voor een goed evenwicht tussen droge, natte, slappe, harde, grove en fijne elementen. Vind je veel lange takken in je tuin? Knip ze iets kleiner. Dit is beter voor het verteringsproces.

Het verteringsproces in de compostbak

Het verteringsproces van een composthoop duurt tussen de zes en twaalf maanden. Belangrijk is wel dat je eens in de drie weken de volledige hoop omdraait en een goede balans hebt gevonden tussen de stoffen die het afval veroorzaken. Gooi niet gelijk alles op de hoop maar mix de compost goed door elkaar. De vertering van compost loopt het snelst bij een temperatuur tussen de 35 en 55 graden.

Vooral hooi en stalmest zorgen voor een goede doorloop. Ook micro-organismen dragen hun steentje bij. Dit zijn kleine beestjes die elementen omzetten in compost en geven warmte af. Deze warmte kunnen andere organismen weer goed gebruiken om het proces op gang te houden. De insecten die op de compostbak afkomen zorgen voor een humusrijke grond. Doordat ze lekker door de grond heen kruipen, houden zij de grond luchtig waardoor planten de ruimte krijgen om goed te kunnen wortelen.

Vocht en compost

Vocht is een belangrijk element in het composteringsproces. Zonder vocht is de bak te droog en ligt de vertering stil. Maar de bak moet ook weer niet te nat zijn. Want te veel vocht zorgt voor een koude temperatuur. Hierdoor kan de bak niet composteren. Een goede balans is dus van belang.

Als je een handje compost zou pakken zou er een beetje vocht uit moeten druppen wanneer je er in knijpt. Handig om dit regelmatig te testen. Is de composthoop te droog? Simpelweg een beetje water er bij en het is opgelost. Is deze te nat? Dan dien je de hele hoop om te keren en bruine materialen toe te voegen. Ietsje meer werk maar wel de moeite waard.