Voor bouwmaterialen & meer ga naar: Voor bouwmaterialen, verf, verlichting & meer ga naar: praxis.nl

Buitenverlichting

Laat je tuin stralen, ook na zonsondergang

Lekker even een boekje lezen, relaxen na het avondeten of je mooie buitenhoek in de spotlights zetten doe je met goede tuinverlichting. Ook na zonsondergang is het heerlijk om van je tuin te genieten. Buitenverlichting bepaalt grotendeels de sfeer in je tuin en accentueert bepaalde ruimtes. Bij Praxis Tuincentrum vind je verschillende soorten buitenverlichting. Van functionele buitenverlichting tot sfeerverlichting. Op deze pagina leggen we je de soorten buitenverlichting uit. Advies nodig? Onze vakspecialisten helpen je graag verder in één van onze winkels.

Verschillende soorten buitenverlichting

Grondverlichting

Dit type verlichting maakt een tuinpad of oprit een stuk aantrekkelijker. Het ziet er uitnodigend uit en bovendien zie je snachts beter waar je loopt.

Grondverlichting kun je perfect aanleggen met LED-lampen. Dit is een zuinige lichtbron met een lage warmteafgifte.

Lantaarns

Lantaarns staan niet alleen mooi in je tuin, bepaalde elementen kun je er heel goed mee belichten. Denk bijvoorbeeld aan struiken en beelden.

Lantaarns zijn decoratieve lampen die er leuk uit zien en je perfect kunt gebruiken om een mooi stukje van je tuin in de spotlights te zetten.

Muurverlichting

Accentueer de muren van je tuin met muurverlichting. Als je mooie klimop hebt hangen, is het leuk om dit extra aandacht te geven. Muurverlichting geeft niet alleen buiten een mooi effect, ook van binnenuit kun je genieten van de tuin.

Muurverlichting is niet alleen decoratief, maar ook functioneel. Het laat zien dat er iemand thuis is en houdt inbrekers op afstand.

Paalverlichting

Lekker natafelen in de tuin bij schemering? Dan is wat zachtere verlichting een goede optie. Paalverlichting is ideaal om ’s avonds nog even lekker te kunnen nagenieten in de tuin.

Paalverlichting maakt je tuin overzichtelijk en zorgt voor meer sfeer. Je kunt ze tussen de border plaatsen zodat een deel van de planten mooi belicht wordt.

Plafondverlichting

Verlichting in de schuur of het tuinhuis mag natuurlijk niet ontbreken. Vooral als je ’s avonds lekker in de tuin zit en je hebt nog iets nodig uit de schuur dan wil je natuurlijk niet in het donker hoeven zoeken.

Een wat sterkere verlichting is in de schuur of het tuinhuis wel gewenst. Plafondverlichting leent zich hier uitstekend voor en heb je in allerlei soorten en maten.

Het maken van een lichtplan

Ben je van plan tuinverlichting aan te gaan leggen, bedenk dan eerst goed wat je wilt benadrukken en welke uitstraling je de tuin wilt geven. Denk je aan praktische verlichting, of wil je meer sfeer? In een paar handige stappen heb je het perfecte lichtplan voor je tuin.

Maak allereerst een schets van je tuin. Zo kun je in een oogopslag de gehele oppervlakte en indeling zien. Vervolgens bepaal je de delen van je tuin die je wilt verlichten. Daarna maak je een keuze uit de intensiteit en de richting van de verlichting. Als laatste kies je het soort armatuur.

Tip: Het uiterlijk van de lamp is al snel het eerste waar je aan denkt bij het aanschaffen van tuinverlichting. Ga niet meteen af op het soort armatuur. Het type tuinverlichting is minstens zo belangrijk!

Solar verlichting

Solar tuinverlichting is de perfecte oplossing om eenvoudig verlichting in de tuin aan te leggen. Dit type buitenverichting werkt op zonne-energie en is ook nog eens milieuvriendelijk. Geen gedoe meer met rondslingerende kabels en zelfs de wat moeilijker bereikbare plekken in je tuin zijn eenvoudig te voorzien van solar verlichting.

Armaturen die op zonne-energie werken, slaan het zonlicht op via een zonnepaneel en zetten dit om in elektrische zonne-energie. Deze energie wordt opgeslagen in oplaadbare batterijen. Solar armaturen gebruiken dus geen elektriciteit en zijn niet aangesloten op een stopcontact. Met solar tuinverlichting kun je alle kanten op! Naast fraaie armaturen is er ook solar tuinverlichting te koop in de vorm van lichtgevende bloemen, lantaarns en andere versiering.

Led-verlichting

Led-verlichting (Light Emitting Diode) is een duurzame vorm van verlichting die je kunt gebruiken in je tuin. Bovendien is Led-verlichting energiezuinig en kun je de meeste types zelf aanleggen. Led is ideaal om bepaalde elementen extra in de spotlights te zetten. Heb je een mooie boom die je graag wilt laten zien of een bloemperk die wat extra aandacht verdient? Met Led-verlichting kun je alle kanten op. Door de keuze aan verschillende kleuren krijgt je tuin een extra dimensie en ziet het er al snel uitnodigend en stijlvol uit.

De meeste Led-verlichting voor buiten is te verkrijgen in 12 volt. Vanwege de laagspanning is het toegestaan dit zelf in je tuin te plaatsen. Houd wel rekening met het lichtplan dat je gemaakt hebt! Het totale vermogen van alle armaturen bij elkaar, dienen op het juiste soort transformator aangesloten te zijn en de juiste hoofdkabel te hebben.

Het aanleggen van buitenverlichting

Nadat je een lichtplan hebt gemaakt kun je beginnen aan de bedrading. Kies eerst het aantal volt dat je wilt gebruiken. Maak hierbij een keuze tussen 12 volt en 230 volt. Graaf daarna een gat van minimaal een halve meter in de grond op de plek waar je de lamp wilt hebben. Zorg dat je een geaarde grondkabel met stalen mantel gebruikt. Sluit de lamp nooit aan op een lichtgroep die al zwaar belast is. Gebruik een kabel met verschillende schakelmogelijkheden als je verschillende lichtgroepen onafhankelijk van elkaar wilt bedienen.

Lodewijk Hoekstra legt je in dit korte instructiefilmpje uit hoe je het beste buitenverlichting kunt aanleggen.