Voor bouwmaterialen & meer ga naar: Voor bouwmaterialen, verf, verlichting & meer ga naar: praxis.nl

Spelen met je katten!

Spelen met je katten!

Katten, jong en oud, houden van spelen. Het is een belangrijk deel van de opvoeding en je moet er dan ook vroeg bij zijn! Vanaf de 4e week beginnen kittens zelf voorzichtig aan met spelen. Dit begint met de broertjes en zusjes maar binnen een paar weken zal ook de omgeving er bij worden betrokken.

Jachtinstinct

De natuurlijke drang van katten om te spelen is om het jachtinstinct op peil te houden. Daarom zijn zowel kittens als volwassen katten meestal wel in om te spelen. Ondanks dat huiskatten eten en drinken voorgeschoteld krijgen zit de drang om eigen eten te zoeken er nog wel in. Er zijn natuurlijk genoeg speeltjes en spelletjes die daar op in spelen.

De meeste katten zijn bijvoorbeeld grote fans van laserlampen. Dit geeft ze een duidelijke prooi waar ze achteraan kunnen jagen. In plaats van een laserlamp kan je natuurlijk ook een nepmuis of een speeltje aan een touw gebruiken.

Krabgedrag van katten

Katten hebben genoeg redenen om een oppervlakte te krabben. Ze gebruiken het voor het onderhoud van de nagels, de oude nagellaag verwijderen ze door het krabben zodat de nieuwe scherpe nagellaag tevoorschijn komt. Ze gebruiken het ook om territorium af te bakenen. Katten hebben tussen de voetzolen kliertjes zitten, deze kliertjes scheiden geurstoffen en zweet af wat zorgt voor een unieke geur van jouw kat. Daarnaast gebruiken ze het ook om stress af te reageren, bijvoorbeeld als ze een ruzie hebben gehad met een andere kat of als ze niet naar buiten kunnen omdat de deur dicht is.

Het beste is om je kat zo snel mogelijk een plek te geven waar hij vrij kan krabben. Zoals een krabpaal of een krabplank. Als een kat deze optie niet heeft kan hij gaan krabben aan je meubels of planten, iets wat niet heel gemakkelijk is om weer af te leren.

Samen spelen met je kat

Je kunt vanaf het punt dat je kat nog een kitten is al samen met hem spelen. Je maakt hem dan bekend met nieuwe impulsen en leert de kat socialer te zijn als hij ouder wordt. Zodra de kat wat ouder wordt dan is het onderscheid tussen spelen en agressie vaak wat moeilijker te herkennen. Let er altijd op dat de kat zijn nagels ingetrokken houdt en niet doorbijt. Dit is natuurlijk goed te herkennen als je zelf met de kat aan het spelen bent maar als je meerdere katten in huis hebt is het een goed idee om dit in de gaten te houden.

Houd in ieder geval genoeg speeltjes in de buurt van je kat zodat hij zich niet verveelt. Want een kat die zijn stress en energie kwijt kan is veel fijner om in huis te hebben.

Zelf speeltjes maken

Als je een aantal dozen overhebt kan je er een kattenverblijf van maken. Draai de doos om, snij er een opening voor de kat in en leg er misschien nog een kussen in. Hier kan je de meeste katten erg blij mee maken. Ook kan je de kartonnen dozen omvormen tot een krabplank. Haal de doos uit elkaar en bind alle losse stukken aan elkaar met stevig touw.

Tips voor zelf gemaakte speeltjes

- Let goed op dat het materiaal wat je gebruikt stevig genoeg is
- Geen kleine onderdelen waar de kat in kan stikken
- Neem een kijkje in de winkel voor inspiratie
- Veel katten zijn ook tevreden met kartonnen dozen