Voor bouwmaterialen & meer ga naar: Voor bouwmaterialen, verf, verlichting & meer ga naar: praxis.nl

Haal de lente in huis met primula's

Sleutel tot de lente

De primula’s (in Nederland ook wel de sleutelbloem genoemd) zijn bloemen die als één van de eersten kleur brengen in het jaar. De wintervaste bloem begint aan het einde van de winter al met bloeien. Verlang jij in de winter ook al naar de kleuren van de lente, plant dan primula’s in je tuin!

In Nederland komen er van nature drie soorten voor. De Gulden sleutelbloem (Primula veris), de Slanke sleutelbloem (Primula elatior) en de Stengelloze sleutelbloem (Primula vulgaris). Deze drie soorten zijn de perfecte kandidaten om in je tuin te planten en de lente in je leven te halen.

Gulden sleutelbloem

Slanke sleutelbloem

Stengelloze sleutelbloem

Geef je primula’s een eigen jasje!

Bron: mooiwatbloemendoen.nl

Onderhouden van je primula's

Primula’s hebben regelmatig water nodig en het is raadzaam regelmatig de dode bloemen te verwijderen. Daardoor houdt de rest van de plant het langer vol en kan je langer genieten van de bloemen die nog wel leven. Als de potaarde droog is, geef dan wat extra water aan de primula. Pas op dat je niet teveel water geeft, als de wortels te lang in water staan sterft de plant snel af.

De bloeiperiode van de primula’s is afhankelijk van de temperatuur in hun omgeving. De planten die je buiten zet bloeien weken achtereen. De stengelloze sleutelbloem, Primula vulgaris brengt niet alleen kleur in de border, maar is ook ideaal voor potten en bakken op het terras en balkon. Na de bloeiperiode kunnen de Primula's uit potten en bakken over worden gezet naar de tuin.

Planten van je primula's

Als je net een paar mooie primula’s hebt gekocht en deze thuis in de tuin wilt zetten kan dat vrij gemakkelijk. Primula’s zijn behoorlijk sterk en kunnen in de tuin blijven staan. Primula's in pot en bak kunnen na de bloei prima in de tuin worden geplant. Plant ze in een koel en schaduwrijk gedeelte van de tuin. Als je er meerdere plant, zet ze dan minimaal 15 cm van elkaar vandaan.