Voor bouwmaterialen & meer ga naar: Voor bouwmaterialen, verf, verlichting & meer ga naar: praxis.nl

Hoe verzorg ik een orchidee?

Bloem, wat ben je mooi!

De prachtige orchidee komt sierlijk tot zijn recht in iedere kamer. Wereldwijd bestaan er wel 20 duizend soorten van deze grote plantenfamilie. Pas de sfeer in je huiskamer aan met de veelzijdigheid aan kleuren die deze plant jou te bieden heeft. Hoe je het langst kunt genieten van een orchidee lees je hier.

Licht & Warmte

Zet de orchidee op een plek in de kamer waar licht schijnt. Niet te veel, want deze mooie plant houdt niet van te veel zon. De kans bestaat dan dat de bladeren uitdrogen en kunnen verbranden. De plant haalt zijn voedingsstoffen via zijn bladeren uit licht, koolzuur en water.

In de zomer dient de orchidee beschermd te worden door vitrage of een zonnescherm en bij winterse temperaturen heeft de orchidee veel licht nodig. De ideale kamertemperatuur voor deze subtropische plant is tussen de 20 ºC en 22 ºC. Zorg dus voor een goede plek in je huis.

Bemesting

Bemest de orchidee in de maanden maart tot en met oktober zo ongeveer twee keer per maand. Dit kan met speciale orchideeënpotgrond en is te koop bij de meeste tuincentra.
In gewone potgrond zitten lang niet alle voedingsstoffen die de orchidee nodig heeft, dus gebruik deze liever niet.
Heb je een vraag over de bemesting? Kom dan eens langs in een van onze Praxis Tuincentra en vraag het de vakspecialisten in de winkel!

Water geven

Orchideeën hebben water nodig om via hun wortelstelsel de bladeren te kunnen voeden. Voor een gezond groeipatroon is water en zuurstof nodig die suikers omzetten in energie. De hoeveelheid water die je de orchidee toedient hangt af van het seizoen. Zomers hebben orchideeën meer water nodig dan in de winter.

De beste manier van water geven doe je door de plant uit de bloembak te halen en deze onder te dompelen onder de kraan. Geef de orchidee lauw water en laat deze volledig uitlekken voor je hem weer terug plaatst in de bloembak. Geef de orchidee in de zomer twee keer per 10 dagen water en in de winter is één keer per week genoeg. Let op: te weinig water is beter dan te veel, want bij te veel water kunnen de wortels van de orchidee gaan rotten.

De rustperiode

Zodra de orchidee zijn bloemen verliest, is de rustperiode aangebroken. De plant heeft dan alle tijd nodig om aan te sterken en zich weer voor te bereiden op de bloei. Knip de tak van de orchidee zo laag mogelijk af. Je zult zien dat er na enkele maanden nieuwe knoppen tevoorschijn komen.

Bij de Phalaenopsis knip je de tak af na het tweede oog. Begin onderaan de tak met tellen. Deze orchideeënsoort zal op deze manier eerder dan een andere soort in de bloei raken.

Verpotten

De orchidee verpotten doe je ongeveer één keer in de 3 jaar. Bij het verpotten dien je er wel voor te zorgen dat dit in een luchtige grond gebeurt. Bij voorkeur gebruik je orchideeënpotgrond.

Verwijder eerst alle slechte wortels. De luchtwortels kun je rustig mee verplaatsen in de nieuwe bloembak.

 

6 handige tips voor je orchidee

Beschadiging

Om de orchidee niet te beschadigen, gebruik je een gieter met een lange tuit.

 

Drainage

Leg stukjes piepschuim op de bodem van de pot zodat overtollig water opgenomen kan worden.
 

Controle

Prik een satéprikker in de potgrond na het water geven en controleer na een paar dagen of deze droog is. Zo weet je precies wanneer de plant weer toe is aan nieuw water.

Verpotten

Laat de orchidee een dag drogen voordat je deze verpot. Dit voorkomt verrotting.

 

Fruitschaal

Plaats de orchidee niet naast een fruitschaal. De gassen die het fruit produceren hebben een slechte invloed op bloemen en planten.
 

Geniet langer

Orchideeën leven langer door direct na aankoop één centimeter van de stengel af te snijden. Herhaal dit proces om de vijf dagen en je geniet langer van deze mooie sierlijke plant.

Bekijk deze korte instructievideo van Pokon voor verzorgingstips van de orchidee

Om optimaal te kunnen genieten van de orchidee, hebben wij hier een handige video geplaatst die je op je gemak eens kunt bekijken.