Voor bouwmaterialen & meer ga naar: Voor bouwmaterialen, verf, verlichting & meer ga naar: praxis.nl

Alles over narcissen

Narcissen brengen kleur!

Narcissen zijn bloemen die het goed doen in bijna elke tuin. Het zijn voorjaarsbollen die een koude rustperiode nodig hebben. Plant ze in het najaar en je hebt een prachtige gekleurde tuin in het najaar. Zodra de bollen zijn geplant kan je ze prima laten verwilderen, elk opvolgend jaar zal je meer bloemen in je tuin terug vinden.

Er zijn aardig wat verschillende soorten narcissen, maar de over het precieze aantal verschillen de meningen over. Het aantal varieert tussen de 66 en 85 soorten. Ook al weten wij dus niet precies hoeveel verschillende soorten er bestaan zijn we het er wel over eens geworden hoeveel categorieën er zijn. Alle soorten vallen onder de 12 verschillende categorieën die zijn vastgelegd door het Royal Horticultural Society.

Trompet

1 bloem per steel.
De trompet is langer dan de bloemblaadjes van de narcis.

Groot-kronig

1 bloem per steel.
De trompet is langer dan 1/3 van de lengte van de bloemblaadjes

Klein-kronig

1 bloem per steel.
De trompet is niet langer dan 1/3 van de lengte van de bloemblaadjes.

Dubbel

1 of meer bloemen per steel.
Verdubbeling van bloemblaadjes/trompet.

Triandrus

1 of meer bloemen per steel.
Bloemblaadjes wijzen sterk naar achteren.

Haal de lente in huis!

Ondanks dat de narcis het beste tot zijn recht komt in de tuin kan hij je woonkamer ook een echt lentegevoel geven. Ze hebben bepaalde omstandigheden nodig die je voornamelijk buiten vind om te groeien en bloeien. Maar dit kan ook binnen nagebootst worden.

1. Kies de juiste pot. De pot moet een diameter hebben tussen de 15 en 20 cm en ongeveer 30 cm diep. Deze pot geeft de wortels genoeg ruimte om te groeien.
2. Vul de pot met een veenmos gebaseerd potgrond. Laat ruimte aan de bovenkant vrij voor de bollen.
3. Plaats de bollen erin met het puntige gedeelte naar boven zonder dat ze elkaar aanraken.
4. Vul de rest van de pot met potgrond tot de bollen bijna niet meer te zien zijn.
5. Goed bewateren
6. De bollen moeten in een koude omgeving worden geplaatst om te kunnen bloeien en groeien. De meeste soorten hebben 12 weken lang een temperatuur nodig tussen de 2 en 10 graden Celsius. Houd de grond vochtig.
7. Zodra de bloemen ongeveer 5 tot 7 cm uit de grond steken is het tijd voor ze om naar een warmer klimaat te gaan.
8. Laat de pot 2 tot 3 dagen staan in een temperatuur van ongeveer 10 graden Celsius.
9. Nu is het tijd om ze te verplaatsen naar een zonnige locatie. Zet ze voor het raam en laat ze de komende 3 tot 5 weken groeien. Zodra ze bloeien kan je voor ongeveer een maand genieten van deze kleurrijke bloemen!

Verzorgingstips voor Narcissen

Narcissen zijn gelukkig niet moeilijk op te verzorgen. Ze houden het beter vol in een zonnige omgeving dan één die veel schaduw heeft. Ook hebben ze regelmatig water nodig. Houd je aan deze basis tips en dan kan je elk jaar weer uitkijken naar een kleurrijke tuin met prachtige narcissen.

Planten

Narcissen kunnen het beste geplant worden in een zonnig gedeelte van de tuin. Ze doen het prima in de meeste grondsoorten maar het beste doen ze het in een gemiddeld vruchtbare grond die licht vochtig is. Kies hoge kwaliteit bollen om te planten. Let er dus op dat ze niet uitgedroogd zijn. Hoe groter de bol hoe beter.

De beste tijd om de bollen te planten is in de herfst, vier weken voordat de grond gaat vriezen. Plant ze ongeveer twee tot vijf keer dieper dan dat ze groot zijn. Als ze een strenge winter tegemoet gaan moet dat minimaal drie keer zijn zo diep zijn. De narcis kan er baat bij hebben als je een beetje meststof bij voegt als je hem plant.

Onderhoud

Als de bollen niet helemaal mee werken is het een goed idee om een meststof toe te voegen die een laag stikstof maar een hoog potas gehalte heeft. Als de lente wat droog is en de planten nog niet bloeien moet je ze af en toe wat water geven. Want als het weer te droog is bestaat de kans dat de bloemen geheel niet tevoorschijn komen!

Zodra de bloem van de narcis aan zijn einde begint te komen kan je hem koppen. Dit houdt in dat je de top van de bloem eraf haalt. Dit zorgt er voor dat de narcis zijn energie volledig kan steken in de bol. Dit zorgt er voor dat je het jaar daarop weer een mooie bloem kan verwachten.

Herkomst van Narcissen

Narcis (Narcissus) is een geslacht van bolgewassen uit de narcisfamilie (Amaryllidaceae). De naam Narcis is afkomstig van Narkissos, een figuur uit de Griekse mythologie. Een man die zo gecharmeerd was van zijn eigen spiegelbeeld dat hij verliefd werd op zichzelf. Hier komt ook het woord narcisme vandaan.

Alle verschillende soorten van de narcis komen van origine uit zuidwest europa en Noord Afrika. De bloemen worden al sinds het begin van de vastgelegde geschiedenis gebruikt door de mens, voor zowel medische als biologische doeleinden.

Pas vanaf de 16e eeuw werd de bloem echt populair en sinds het einde van de 19e eeuw werd de plant een belangrijke commerciële plant, voornamelijk in Nederland. Vandaag de dag worden de planten voornamelijk gebruikt als decoratie in huis en tuin. Met Nederland als één van de grootste leveranciers.