Voor bouwmaterialen & meer ga naar: Voor bouwmaterialen, verf, verlichting & meer ga naar: praxis.nl

Dierenweetjes

Er valt altijd iets te leren...

Weet jij al alles over jouw huisdier? Vast niet! Er zijn altijd wel leuke weetjes te ontdekken en handige tips die je kunt gebruiken om jouw huisdier een tevreden thuis te geven. We hebben er alvast een paar voor je op een rijtje gezet. Lees hier leuke wist-je-datjes over jouw hond, kat, knaagdier, vogel en vis.

Honden

Wat hebben honden met gras?

Honden eten regelmatig gras. Dit is niet iets om je meteen zorgen over te maken. Honden doen dit omdat ze bijvoorbeeld last kunnen hebben van misselijkheid.

Bij het eten van gras wordt de maagwand geïrriteerd. Dit proces zorgt er voor dat de hond gaat braken en zo makkelijker van zijn misselijkheid af komt. Let wel op de frequentie hier van. Gras is vaak bestrooid met kunstmest en bestrijdingsmiddelen die niet goed zijn voor je huisdier.

Het risico van botten

Het geven van botten is voor je hond een favoriete lekkernij. Vooral als er op het bot nog beenmerg en vlees zit, kauwt hij hier heel graag op. Let wel op de risico’s, het is niet de bedoeling dat hij het bot door kan knagen. Hierdoor ontstaan splinters die schadelijk zijn en gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken.

Bovendien kunnen grote hondenrassen gemakkelijk grote botten doorbijten. Geef ook liever geen kippenbotten want die splinteren vaak. Er zijn ook nepbotten van runderhuid te koop en andere lekkere snacks waar je jouw viervoeter op kan trakteren. Kijk voor hondensnacks bij jouw Praxis Tuincentrum in de buurt.

Poets de tanden van je hond

Net zoals jij jouw gebit verzorgt, heeft jouw viervoeter ook behoefte aan hygiëne. Poets regelmatig zijn tanden met speciale hondentandpasta. Deze tandpasta’s zijn vaak voorzien van een aangename smaak die je hond lekker vindt zodat dit klusje voor jullie allebei wat aangenamer is. Gebruik geen mensentandpasta want deze is giftig voor je hond!

Er zijn diverse tandenborstels te koop die voor hem geschikt zijn. Om zijn tanden scherp te houden geef je hem af en toe een bot om op te kauwen. Dit houdt zijn tanden sterk en gezond.

 

Vlooien & Teken

Het regelmatig controleren op vlooien en teken bij jouw hond is niet alleen van groot belang op zijn gezondheid, maar ook op die van jou. Het niet op tijd verwijderen kan ziektes veroorzaken omdat teken dit met zich meedragen. Zorg daarom altijd dat je hem hier op onderzoekt na een lange wandeling.

Mocht je een teek verwijderd hebben, dood deze dan meteen. Anders kan de teek zich vastbijten in de huid van jou of je hond. Ook zijn er diverse hondenkammen en vlooienmiddelen te koop die je kunt gebruiken. Laat je goed informeren voordat je een anti- vlooienmiddel voor de eerste keer toedient om bijwerkingen te voorkomen. Praxis Tuincentrum biedt een breed assortiment aan dierenproducten en onze vakspecialisten staan je graag te woord voor advies.

 

Telefoneren & Blaffen

Gaat de telefoon? Grote kans dat jouw viervoeter begint met blaffen. Omdat je wilt dat hij hier zo snel mogelijk mee stopt geef je hem iets lekkers. Niet doen! Dit stimuleert het gedrag alleen maar. Jouw hond wordt op deze manier iedere keer beloond en zal dit gedrag blijven tonen zodra de telefoon weer gaat.

Om dit hondengedrag af te leren, stuur je hem naar zijn mand als je de telefoon opneemt. Deze manier van opvoeding is niet in een keer aangeleerd. Het vergt dus veel geduld en uithoudingsvermogen. Oefen daarom dus veel met je hond en laat bijvoorbeeld eens de buren bellen.
 

Katten

Stressmomentjes

Net als wij kunnen katten last hebben van stress. Hoe merk je dit aan hem en wat kun je er tegen doen? Katten zijn van nature gewoontedieren. Ze kunnen angstig reageren als er iets in hun omgeving verandert, bijvoorbeeld door een verhuizing. Geef je kat voldoende frisse lucht en daglicht, dit heeft hij net als de mens nodig. Ziekte, een chirurgische ingreep of vlooien en wormen zijn stressfactoren die van invloed kunnen zijn op de fysieke gezondheid van je kat. Hij kan ineens minder gaan eten of doet zijn behoefte niet meer netjes in de kattenbak maar in huis.

Om de stress van je kat weg te nemen dien je eerst goed de oorzaak te achterhalen. Heeft hij last van vlooien? Een anti- vlooienspray kan een oplossing bieden. Ben je net verhuisd? Geef hem de tijd om te wennen aan zijn nieuwe omgeving. Iedere kat heeft zijn eigen territorium en deze moet hij gaan afbakenen. Mocht je meerdere huisdieren hebben en is er sprake van jaloezie, haal deze dan tijdelijk uit elkaar en geef ze op vaste tijden eten en even veel aandacht.

Katten speelpaleis in huis

Katten zijn intelligente instinctieve jagers en zitten vol met energie. Om deze energie kwijt te raken hebben zij veel behoefte aan leuke spelletjes. Speel daarom minimaal 2 keer een kwartier per dag met je kat. Als een kat te weinig beweging krijgt gaat hij dingen in huis vernielen om zo zijn energie kwijt te kunnen.

Om zijn jagersinstinct naar boven te halen kun je je voordoen als prooi. Richt je hierbij op je handen en ga bijvoorbeeld eens aan de slag met bellenblaas! Dit vindt hij vast geweldig. In een creatieve bui? Maak dan een surprise voor je kat waar je kattenbrokjes in doet. Zo stimuleer je zijn intelligentie en krijg je zijn volle aandacht.

Iedere kat zijn eigen karakter

Bedenk voor dat je een kat in huis haalt, dat zijn karakter misschien niet precies zo is zoals jij in gedachten had. Wij mensen verschillen ook van karakter en dus is het belangrijk dat jij het karakter van je kat ook accepteert.

Er wordt vaak gedacht dat een kitten van karakter kan veranderen omdat hij nog jong is. Dit is echter niet zo! Mensen kunnen ook niet van karakter veranderen, evenmin kunnen katten dit. Niet iedere kat houdt van veel aandacht en is speels. Wil je er toch zeker van zijn dat je een kat hebt met het karakter dat jij voor ogen hebt? Neem dan een wat oudere kat in plaats van een kitten.
 

Verzorging

Katten zijn schone dieren. Ze likken de losse haren van hun vacht en doen dit een groot gedeelte van de dag. Om zijn vacht goed te verzorgen dien je deze minimaal 1 keer per dag te kammen met een speciale kattenborstel.

Om de nagels goed te kunnen verzorgen zet je een krabpaal neer. Denk er wel aan dat deze op een plek gezet wordt waar hij vaak langs komt, anders zal hij eerder gaan krabben aan iets wat hij eerder tegenkomt. Je wilt natuurlijk niet dat hij je bank of behang vernielt.

Ook dien je te denken aan goede voeding met ingrediënten die een hoog verteerbaarheidgehalte hebben. Dit zorgt voor een goede ontlasting en vermindert darmklachten. Voer je kat 2 keer per dag op vaste tijden en houd je aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid die op de verpakking staat.

Kat op reis

Als je met je kat naar het buitenland gaat moet hij van te voren zijn ingeënt op hondsdolheid. Doe dit een maand van te voren want de inenting is pas 4 weken later geldig! Vergeet bij vertrek niet de gezondheidsverklaring en zijn dierenpaspoort mee te nemen. Ga ook van te voren na of de plek waar je heen gaat wel geschikt is voor huisdieren. Katten houden niet van een lange reis maar als je naar een camping of appartement gaat, kunnen ze het prima naar hun zin hebben.

Houd er rekening mee dat je kat moet wennen aan een nieuwe omgeving. Om dit proces te vergemakkelijken neem je bijvoorbeeld zijn dekentje mee waar zijn geur in zit, of zijn favoriete voer en snoepjes. Bij Praxis Tuincentrum vind je leuke accessoires voor je kat die handig zijn voor op reis.
 

Knaagdieren

Huisje, boompje, beestje

Knaagdieren zijn dieren die van nature buiten leven en er dus niet voor kiezen om in gevangenschap te leven. Maak het hok voor het diertje dus zo aangenaam mogelijk. Voor een konijn is het bijvoorbeeld een leuk idee om een dikke gids neer te leggen zodat hij lekker kan scheuren. Let er alleen wel op dat hij de papiertjes niet opeet.

Een ander leuk idee is om in een oude schoenendoos een gat te knippen zodat hij er op kan springen en er in kan duiken. Dit zorgt gelijk ook voor meer lichaamsbeweging.

Lees meer over dierenbenodigdheden.

Wat een verwennerij

Naast het gebruikelijke hooi en groenvoer wat je jouw beestje geeft, bestaan er talloze zoetigheden die jouw huisdier heerlijk zal vinden. Af en toe je konijn, hamster of muis trakteren op iets lekkers is echt niet erg. Een konijn zal bijvoorbeeld heel blij worden van wat knapperig brood of wat rozijntjes.

Ook pinda’s doen het goed als favoriete tussendoortje. Let wel op de hoeveelheden die je hem per dag geeft. In deze lekkernijen zitten aardig wat suikers en bij te veel, krijgt het last van zijn maag.

De juiste benadering

Konijnen zijn van nature prooidieren en houden er niet van om vaak opgetild te worden. Bovendien heeft het beestje botten die kwetsbaar zijn en snel kunnen breken. Wil je hem dan toch oppakken, doe dit dan met een rustige beweging en oefen dit regelmatig zodat het konijn weet wat er gaat gebeuren.

Net zoals mensen hebben konijnen gevoelens die ze naar je zullen uitten. Als ze blij, verdrietig of angst voelen, zullen ze dit laten merken door geluidjes te maken en hun lichaamshouding zal veranderen.

Samen hokken

Konijnen, cavia’s, ratten, muizen en hamsters zijn groepsdieren. Het is dus leuk voor het beestje als hij niet alleen is. Hij zal het gezellig vinden als hij een kameraadje heeft om mee te spelen. Bij het aanschaffen van een kooi dien je hier dus rekening mee te houden.

Deze dieren hebben veel ruimte en lichaamsbeweging nodig. Laat ze dus ook een aantal keer per dag uit hun kooi zodat ze makkelijker hun energie kwijt kunnen. Anders vernielen ze dingen in huis.
 

Vogels

Je nieuwe huisgenoot

Maak kennis met jouw nieuwe roommate. Deze vrolijke beestjes zullen in het begin moeten wennen aan een geheel nieuwe omgeving. Zet de kooi op een goede plek in je huiskamer zodat het vogeltje alles kan observeren. Dit vindt hij het fijnst en went zo sneller aan zijn nieuwe plekje.

Zorg voor vers water en lekker vogelvoer met veel zaden. Hij zal nog niet meteen gaan eten omdat hij wellicht nog een beetje bang is en rustig in een hoekje zit. Wat je alvast kunt doen is wat parkietenzaad op de bodem van zijn kooi strooien en als je langs loopt zachtjes tegen hem praten.

Handtam maken

Zodra de vogel al een beetje gewend is aan zijn nieuwe omgeving is het tijd voor de volgende stap: hoe maak je hem handtam? Dit klusje vergt veel geduld en uithoudingsvermogen want ook in deze fase zal hij aan je moeten wennen.

Doe de kooi open en zorg dat de vogel niet kan wegvliegen. Hij zal veel met zijn vleugels gaan fladderen omdat hij schrikt. Haal je hand niet weg! Als je dit doet dan denkt hij dat bij fladderen je hand weer uit de kooi gaat en dat wil je natuurlijk niet. Herhaal dit proces zo’n 6 keer per dag en je zult zien dat hij rustiger wordt. In de volgende fase houd je een stukje trosgierst vast en probeer je hem op je vingers te laten springen. Duw zachtjes met je vingers tegen zijn pootjes aan met wat trosgierst in je hand. Ook dit eist wat geduld maar als het eenmaal lukt zullen jij en je vogel er veel plezier aan beleven!

De eerste verkenningsvlucht

De eerste vlucht door de kamer is altijd spannend! Maak van te voren je huis wel veilig met deze tips:

1. Zorg er voor dat er geen kaarsen aan staan
2. Doe deuren en ramen dicht
3. Sluit de gordijnen zodat hij niet tegen het raam aan kan vliegen
4. Haal giftige kamerplanten even weg

Als je vogeltje wat vaker vliegt, dan kan je langzamerhand de gordijnen telkens een stukje openschuiven zodat hij weet waar de grens van het raam is. Lok hem daarna uit zijn kooitje met wat trosgierst. Zijn eerste vlucht zal wat onwennig gaan met een hoop gefladder. Ga dus niet achter hem aan rennen om hem zijn kooi weer in te krijgen maar loop rustig naar hem toe en praat zachtjes tegen hem. Hierdoor went hij aan je stem.


 

Vogeltrucjes

Leuke spelletjes doen hoeft niet alleen onder mensen te gebeuren! Speel ook eens een spelletje met je parkiet. Leer hem bijvoorbeeld eens voetballen. Ja, je hebt het goed gelezen: voetballen..

1. Ga met je huisgenoot tegenover elkaar aan tafel zitten
2. Rol een balletje heen en weer over de tafel heen naar elkaars handen
3. De parkiet observeert dit gebeuren en leert hiervan
4. Rol na een paar keer geoefend te hebben met je huisgenoot, het balletje naar hem toe
5. Je zult zien dat hij het balletje na een paar keer oefenen, naar jou toe ‘ schopt’

Of doe het eierdopjesspel. Hierbij heb je 3 lege eierdopjes nodig en wat vogelsnoepjes. Doe onder één van de lege dopjes wat snoepjes en schuif de eierdopjes door elkaar heen. Het vogeltje zal dan met zijn snavel de eierdopjes omschuiven en de snoepjes lekker opeten. Let er wel op dat hij heeft gezien dat je de snoepjes er onder doet. Veel plezier met spelen!

Vissen

Waterplanten

Allereerst zorg je er voor dat het aquarium op de juiste plek in huis staat. Plaats het aquarium ergens waar geen natuurlijk licht naar binnen komt. Dit licht kan de algengroei bevorderen en is slecht voor je vissen. Plaats waterplanten altijd bij elkaar voor een mooie uitstraling. Als je dit niet doet ziet het er al snel warrig uit. Let er wel op dat je ze niet te dicht naast elkaar plaatst want sommige planten kunnen ook in de breedte groeien en hier is ruimte voor nodig. Plaats grotere waterplanten achterin het aquarium en laat het middenstuk leeg zodat de vissen genoeg ruimte hebben om te zwemmen.

Voordat je de waterplanten plaatst, dien je eerst een klein stukje van de wortel af te knippen. Dit bevordert de groei van de plant. Ook is het slim om de blaadjes te verwijderen die bij het plaatsen onder de grond komen te liggen, anders gaan deze rotten. Daarna druk je de wortels goed stevig in de voedingsbodem van je aquarium.

Schuilplekje maken

Vissen hebben verschillende schuilplekjes nodig als er bijvoorbeeld gevaar dreigt of om te kunnen kweken. Deze plekjes kun je makkelijk in een aquarium maken. Wat leuk is om te doen: stapel wat stenen op elkaar zodat je een huisje krijgt. Als je dit doet, test de stenen dan eerst op kalk. Dit is namelijk schadelijk voor vissen. Dit doe je door een druppeltje azijn op de steen te laten vloeien. Gaat het azijn bruisen? Dan bevat de steen kalk en is niet geschikt voor het aquarium! Let ook op de stabiliteit van de stenen bij het stapelen. Kit ze vast als deze te los op elkaar liggen. Zo voorkom je ongelukken met je vis.

Nog een leuk idee: Maak van een plekje in het aquarium een schuilplek door veel verschillende plantensoorten dicht tegen elkaar aan te zetten. Zo creëer je een soort ‘bosje’ voor je vis.

Als een vis in het water

Vissen moeten wennen aan hun nieuwe omgeving en aan het water waar ze in terecht komen als je ze voor het eerst in het aquarium plaatst. Doe daarom wat aquariumwater bij de zak waar de vis in zit en laat de zak in het aquarium hangen. Na 10 minuten herhaal je dit proces totdat er genoeg aquariumwater in de zak zit zodat de vis losgelaten kan worden in het aquarium.

Waar je goed rekening mee moet houden is dat je het biologische evenwicht niet verstoort door te veel vissen in een keer los te laten. Vissen reageren sterk op veranderingen in hun ecosysteem en kunnen zelfs dood gaan bij een te grote klap. Doe dit dus stapje voor stapje.

 

Etenstijd

Vissen zijn echte grazers. Dit betekent dat ze de hele dag door kunnen eten. Geef je vis nooit te veel voer want dit is niet alleen slecht voor hem, maar ook voor de waterwaardes. Vissen horen meteen naar het voer te komen als je het vissenvoer in de kom strooit. Zo niet, dan geef je dus te veel en zitten ze vol. Ze mogen maximaal per voedertijd 3 minuten eten. Haal eventueel het overtollige vissenvoer met een visnetje uit het water zodat de waterwaardes goed op pijl blijven.

Ook jouw vis houdt van een beetje variatie in de keuken! Wissel daarom af tussen droogvoer, versvoer en diepvriesvoer. Zo zorg je er ook voor dat hij genoeg verschillende vitamines, mineralen en andere voedingsstoffen binnenkrijgt.

Guppies op komst!

Mocht er een vrouwtje zwanger zijn, verplaats haar dan in een andere vissenkom tegen de tijd dat ze moet bevallen en zet haar weer terug na de bevalling. De guppen worden op deze manier gescheiden en niet opgegeten door grotere vissen. Ze kunnen zo in een veilige omgeving opgroeien. Als ze eenmaal groot en sterk zijn, kun je ze bij de andere vissen plaatsen.

Mocht je een groot aquarium hebben, dan kun je er ook voor kiezen om genoeg schuilplekjes te maken. Bij gevaar kan je guppie dan schuilen onder een steen of in een paar planten.