Voor bouwmaterialen & meer ga naar: Voor bouwmaterialen, verf, verlichting & meer ga naar: praxis.nl

Zomertips voor je huisdier

Bescherm je huisdier tegen de warmte

Het is de komende dagen heerlijk weer om van te genieten. Toch zijn er een aantal belangrijke dingen waar we op moeten letten. Want jij kan wel lekker van de zon genieten, maar doet je huisdier dat ook? Huisdieren hebben het al snel heel warm en kunnen moeilijker hun hitte kwijt tijdens warme periodes. Dit kan bijvoorbeeld komen door een dikke harige vacht of een grote speklaag. Hoe help jij je huisdier om het hem zo aangenaam mogelijk te maken tijdens warme dagen? Bekijk hier de tips voor je hond, kat, knaagdier, vogel en vis.

Honden

Doordat honden alleen in hun voeten zweetkliertjes hebben, kunnen ze hun warmte moeilijk kwijt. Honden hebben het al gauw warm en hijgen om deze warmte kwijt te raken. Het is aan te raden de dagelijkse wandelingen niet midden op de dag in te plannen maar in de ochtend of de namiddag. De zon is dan minder fel. Ook zijn er speciale koeltematjes en koeltehalsbanden te koop. Zoek in warme periodes wat vaker de schaduw op, zorg voor voldoende vers drinkwater of laat je hond een duik nemen. Honden met een dunne vacht hebben extra kans op verbranding. Smeer dun behaarde plekjes eventueel in met zonnebrand. Laat je hond nooit achter in de auto!

Katten

Katten hebben het minder snel warm dan honden en gaan meestal zelfstandig op zoek naar een plekje in de schaduw als ze het te warm krijgen. Zorg bij warme temperaturen er altijd voor dat je kat de mogelijkheid heeft om zelf naar binnen te kunnen gaan of ga met een nat washandje over zijn vacht heen, dit zorgt ook voor verkoeling. Neem je jouw kat mee in de auto? Pas op voor oververhitting en zet het autoraam open om het vervoer van je kat zo aangenaam mogelijk te maken.

Knaagdieren

Heb je een konijnenhok buiten staan? Knaagdieren kunnen slecht tegen warmte. Zorg er dus voor dat het hok nooit in de volle zon hebt staan. Leg zelf gemaakte koelelementen in het konijnenhok om het voor je knager zo aangenaam mogelijk te maken. Vul een paar lege plastic flessen met water en leg deze voor een tijdje in de vriezer. Wikkel er vervolgens een theedoek overheen en leg ze in het hok. De theedoek beschermt het snuitje van je konijn tegen verbranding. Heeft hij het alsnog heel erg warm? Maak dan een wit laken nat en leg deze over het konijnenhok. Maak het ook tijdens warme dagen extra vaak schoon om de kans op ziekteverspreiding te minimaliseren en ververs het drinkwater wat vaker.

Vogels

Ook voor deze groep dieren geldt: Zet de kooi nooit vollop in de zon. Heb je een hangende vogelkooi? Als je deze op de grond zet dan hebben ze het aangenamer. De warmte stijgt immers op. Als je dit doet, let dan wel op honden en katten die een gevaar kunnen vormen voor je vogel. Geef geregeld vers water en vul ook het badje bij. Ze zullen het heerlijk vinden om tijdens warme dagen lekker te badderen. Een nat wit laken over de vogelkooi zorgt ook voor verkoeling.

Vissen

Hoewel het water van een aquarium meestal warmer is dan de omgevingstemperatuur, dien je dit wel in de gaten te houden. Controleer regelmatig het water van je aquarium en zorg er voor dat er geen volle zon op staat.