Voor bouwmaterialen & meer ga naar: Voor bouwmaterialen, verf, verlichting & meer ga naar: praxis.nl

Help vogels de zomer door

Vogels kunnen onze hulp goed gebruiken

Niet alleen wij hebben het warm tijdens de zomerperiode. De zomerdagen met warme temperaturen hebben ook invloed op de vogels om ons heen. Veel vogels zoeken naar verkoeling tijdens de warme dagen maar het is niet altijd makkelijk om water te vinden in onze dorp- en stadstuinen. Help vogels door een waterschaal neer te zetten in de tuin, op het terras of balkon en ververs het water dagelijks. Op deze manier kunnen vogels lekker badderen en hoeven ze niet ver te vliegen om verkoeling te zoeken.

Een veilig beschut plekje

Jouw tuin maak je vogelvriendelijk door te zorgen voor goede beschutting. Vogels vinden het heerlijk om door het kleine stukje natuur te fladderen maar hebben plekken nodig om zich te kunnen verschuilen als er gevaar dreigt.

Een vogel zal niet snel op je tuin afkomen als er geen struiken staan. Plant daarom struiken en hagen in je tuin die bescherming kunnen bieden.

Het regent wormen!

Wil je meer vogels in je tuin? Plant zoveel mogelijk bloeiende planten en struiken. Hun bloemen trekken insecten aan. Insecten zijn voer voor de vogels. Ze zijn er dol op! Na de bloemen volgen de zaden, ook die vinden vogels verukkelijk.

Wat je ook kunt doen is de sproeier op het gazon zetten. Door het water komen er regenwormen naar boven die verstopt zitten in de aarde. De merels zullen ervan smullen. De wormen bevatten veel voedingsstoffen die de jongen nodig hebben om goed te kunnen groeien.

Genieten van een vogelgezin

Voor veel vogels is een nestkast een fijne slaapplaats en broedplek. Bovendien is het een echte aanwinst voor je tuin en ziet het er leuk uit. Wil je een nestkast in je tuin ophangen, kies dan de juiste plaats!

Een nestkast in de volle zon, daar wordt een vogel niet vrolijk van. Door de hitte van de zon krijgen vogels het erg benauwd en kunnen zelfs overlijden. Het beste is dus een lekker plekje in de schaduw. Hang de kast op minimaal 2 meter hoogte en richt de ingang naar het noordoosten, dan is er minder kans op inregenen.

Heerlijke snack, of slechte hap?

Vogels kun je het hele jaar door voeren. In de lente zijn vogels veel energie kwijt aan het bouwen van een nest waar ze hun kroost in grootbrengen. De broeiperiode van de meeste vogels begint in maart en eindigt voor de meeste vogels in juli.

Vetbollen, vetblokken en vogelpindakaas kun je het hele jaar aanbieden. Pindakorfjes en pindaslingers haal je in de broedperiode weg. Pinda’s zijn ongeschikt voor jonge vogels. Heb je nog restjes brood over? Strooi ze lekker uit in je tuin! De vogels zullen er heerlijk van snoepen. Check eerst eventjes of het niet beschimmeld is, want dat is niet goed voor ze. Wat ook leuk is om op de voedertafel te leggen zijn besjes, bottels, stukjes appel, zaden en meelwormen. Vogels zijn er dol op!

Tenslotte enkele tips:

Maak een zandhoekje in je tuin voor de vogels. Daarin kunnen ze een stofbad nemen. Net als kippen vinden vogels het heerlijk om even door het zand te rollen. Het beschermt ze tegen parasieten.
Houd katten op afstand. Plant meidoorn of Berberis in de tuin. Dat vinden de vogels fijn, omdat de stekelige takken bescherming bieden. Daar komt geen kat doorheen. Heb je zelf katten? Doe ze een kattenbelletje om, zodat de vogels de katten aan horen komen en op tijd weg kunnen vliegen.
Plant bomen en struiken met bessen. De vogels zijn dol op de bessen van krentenboompje, lijsterbes, meidoorn, vlier, hulst en vuurdoorn.
Plaats raamstickers op de ramen. Vaak zien vogels geen ramen en knallen er tegenaan. Voorkom dit met raamstickers.