Voor bouwmaterialen & meer ga naar: Voor bouwmaterialen, verf, verlichting & meer ga naar: praxis.nl

Maak van je tuin een dierentuin

Laat je tuin leven

Geniet optimaal van je tuin door hiervan een mooie buitenruimte te maken waar niet alleen jij van profiteert, maar ook de dieren om je heen. De tuin biedt voor vele diertjes een schuilplek en een vertrouwde omgeving. Geef schattige egeltjes in je tuin een egelhuisje of help bijen aan voedsel met bloeiende planten. Met een paar kleine aanpassingen kom je al een heel eind! Het wordt een waar schouwspel om naar te kijken. Lees hier wat je allemaal kunt doen om vogels, bijen, vlinders, egels en kikkers naar je tuin te trekken.

Vogels

Het bijvoeren van vogels

Vogels bijvoeren kan het gehele jaar door. Hoewel ze doorgaans zelf opzoek gaan naar eten, zullen ze het heel erg waarderen als we ze een handje helpen. Waren het in de winter nog vetbollen en hele pinda’s die we ze voerden, in het voorjaar hebben ze behoefte aan meer eiwitrijk voedsel. Vogels gaan in de lente op zoek naar een partner, bouwen een nest en krijgen jongen. Ze hebben het er maar druk mee. De jongen die ze krijgen voeden ze met insecten, rupsen en wormen. Deze dieren zijn rijk aan eiwit en kalk.

Wil je de vogels in je tuin een handje helpen? Ook dat kan in het voorjaar. Hang een vogelhuisje op en leg hierin wat uitgekookte eierschilletjes in fijne stukjes. De vetbollen kun je beter achterwege laten. De temperaturen in de lente en zomer maken het vet van de bollen vies. Ook dien je er aan te denken om geen hele pinda’s in de tuin te leggen. Dit is erg gevaarlijk voor de jongen want ze kunnen hier in stikken. Geef vogels geen melk, erwten en gezouten pinda’s. Dit is slecht voor hun gezondheid.

Maak een voersilo voor mezen

Jasper de Ruiter van Vogelbescherming Nederland vertelt in dit filmpje van De VARA hoe je een voersilo maakt voor koolmezen en pimpelmezen. Door een lege frisdrankfles te gebruiken, bied je zaad aan op een milieuvriendelijke manier. Bovendien nog goedkoop ook!

Ieder zijn eigen nestje

Vogels nestelen graag in een haag, Hedera of vuurdoorn. Het biedt ze beschutting en een rustig plekje om in te broeden. Houd hier dus rekening mee wanneer je aan de slag gaat met de snoeischaar. Maak een ander leuk plekje in de tuin door een ondiep schaaltje te vullen met een laagje water. Vogels zullen hier lekker in badderen en hebben er veel plezier van.

Bijen

Een bij- vriendelijke tuin

Deze groep insecten heeft het tegenwoordig zwaar te verduren. Doordat er steeds meer stadstuinen opduiken wordt het steeds moeilijker voor de bij om aan voedsel te komen. Niet alleen is dit nadelig voor bijen, ook voor ons heeft het negatieve gevolgen. Wat dacht je van al het lekkers wat de natuur ons te bieden heeft aan groenten en fruit?

Bijen brengen stuifmeel over van de ene bloem naar de andere en zorgen zo voor bevruchting van bijvoorbeeld appel- en pruimbomen. Zorg dus voor meer bij- vriendelijke planten op je balkon, tuin of terras. Wil je weten hoe? Lees alles over bijen in de tuin.

Vlinders

Ook voor vlinders is het moeilijk om aan voedsel te komen. Door de stedelijke omgeving zie je ze steeds minder voorbij vliegen. Wil je meer vlinders in de tuin? Maak van je tuin een vlinderparadijs door verschillende beplanting te plaatsen. Vlinders zijn dol op paarse en gele bloemen met een zoete geur die nectar afgeven. Plant bijvoorbeeld eens Duizendblad, Lavendel, Verbena, Vlinderstruik of Zonnebloem.

Wat je ook kunt doen is een vlinderkast ophangen. Doe dit wel op een beschutte plek zodat er geen regen komt in de vlinderkast. Leg er enkele takjes in en wat dorre blaadjes. Denk ook aan rupsen, want zonder rupsen immers geen vlinders in je tuin. Vlinders leggen hun eitjes op bladeren die de rupsen later opeten. Welke bladeren dit zijn, hangt af van het soort vlinder. De planten waar vlinders hun eitjes op leggen heten waardplanten. Het koolwitje legt haar eitjes bijvoorbeeld op koolplanten en het boomblauwtje houdt van klimop.

Koolwitje

 

Citroen vlinder

 

Dagpauwoog

 

Egels

Zie je een egeltje in de tuin lopen? Dan heb je geluk! Egels slapen wel zo’n 18 uur per dag. Deze diertjes beginnen in november aan hun winterslaap en ontwaken pas weer wanneer het lente begint te worden. Ze houden van een holletje waar ze lekker in kunnen slapen. Dit doen ze overdag, opzoek naar eten doen ze ‘s nachts.

Egels bijvoeren

Egels zijn echte omnivoren. Het zijn alleseters en zetten graag hun kleine scherpe tandjes in wormen, rupsen, slakken en insecten. Maar ook besjes en paddenstoelen lusten ze graag. Egels bijvoeren kan altijd, het is leuk als je er eentje in je tuin voorbij ziet lopen en ze zullen je zeer dankbaar zijn.

Leg een schaaltje water in de tuin met wat rozijntjes of meelwormen er naast. Wat je absoluut niet mag geven is melk, brood en gezouten voedingsmiddelen. Ook de restjes van het avondeten zijn niet geschikt voor dit stekelige diertje. Het eten dat wij consumeren bevat een te hoog zoutgehalte.

Bied onderdak

Egeltjes maken graag van de dorre blaadjes en takjes in je tuin een waar paradijsje waar ze overdag lekker in kunnen verblijven. Maak in je tuin een speciaal hoekje waar je deze takjes en blaadjes verzamelt en de egel doet de rest. Maar je kunt ze ook een eigen plekje geven met een egelhuisje. Ze kunnen hier wel jaren in verblijven. Let er wel op dat je deze op een plek neerzet waar geen andere dieren bij kunnen. Als het diertje jongen krijgt, dan is dit erg belangrijk en hebben ze alle rust en bescherming nodig. Egelhuisjes zijn te koop bij Praxis Tuincentrum.

Tip: Heb je een vijver in de tuin? Maak deze egelvriendelijk door een klein plankje op de rand neer te leggen zodat ze er uit kunnen klimmen. Door de gladde rand van de vijver kunnen egels er niet uit en verdrinken uiteindelijk.

Vleermuizen

Een schuilplekje

In de verstedelijkte stads- en dorpstuinen kan het best zijn dat je verschillende vleermuissoorten aantreft. Vleermuizen houden er van om zich te verschuilen tussen spleten en kleine kiertjes van huizen en kantoren. Alleen omdat de bebouwing steeds dichter wordt, is het moeilijker voor deze diertjes om een slaapplekje te vinden. Help ze een handje door een vleermuiskast om te hangen. De beste plek om er eentje op te hangen is tegen een muur aan. Door de warmte van de muur is het aangenamer voor de vleermuis om in de vleermuiskast te verblijven. Vleermuiskasten zijn bij Praxis Tuincentrum te koop.

Wat eten vleermuizen?

Deze typische nachtdieren hebben iedere nacht minimaal een kwart van hun lichaamsgewicht aan insecten nodig. Als je veel beplanting in je tuin hebt staan waar insecten op afkomen, is de kans dus groter dat ze hier gaan rondvliegen. Hagen en struiken zijn ideale schuilplekken en vijvers vormen een bron aan insecten die hier ook ’s nachts verblijven. 

Kikkers en padden


Blaas leven in je tuin door kikkers en padden aan te trekken. Het is een leuk gezicht en ze zorgen voor minder muggen, slakken en spinnen. Hier zijn ze namelijk dol op! Weer een groot voordeel voor jou want s’ zomers kun je ongestoord in de tuin zitten zonder overlast te hebben van deze insecten.

Leg een vijver aan met veel waterplanten waar kikkers en padden lekker van kunnen genieten. De waterplanten biedt ze een schuilplek aan en ze kunnen tevens hun kikkerdril kwijt in de vijver. Je hoeft niet bang te zijn voor deze springerige beestjes, ze bijten niet en brengen geen ziektes over.