Voor bouwmaterialen & meer ga naar: Voor bouwmaterialen, verf, verlichting & meer ga naar: praxis.nl

Rozen

Een prachtboeket met de roos

De roos is perfect voor een klassiek boeket, maar je kunt er ook eindeloos mee variëren. Combineer verschillende kleuren rozen met andere kleuren en soorten bloemen. Zo wordt het boeket verrassend speels en vrolijk, maar blijft het toch stijlvol. Seringen voegen nog meer subtiele liefde toe aan het boeket. De violier en gerbera maken het wat losser. Bovendien heeft de keuze van de vaas ook een flink effect op het totaalplaatje.

Kleuren en vormen van de roos

Rood, wit, geel, roze, paars, oranje en groen. Tweekleurig of meerkleurig. Groot, klein, korte steel, lange steel. Bij een romantische bui ontstaat er al snel een luxeprobleem, want er is overdreven veel keuze. En elk jaar komen er weer tientallen nieuwe variëteiten bij. Bij sommige is het hart van de roos zelfs groen; dit 'grashart' is eigenlijk de bloembodem die door de bloem heen groeit.

Verzorgingstips van de roos

Tips om lekker lang van de rozen te genieten:

Kies een schone vaas en vul deze met kraanwater op kamertemperatuur.
Voeg snijbloemenvoeding aan het water toe voor een langere houdbaarheid.
Snij of knip de stelen 3-5 cm schuin af met een scherp en schoon mesje of een snoeischaar.
Zorg dat er geen blad in het water hangt.
Laat de doorns, indien mogelijk, aan de stelen zitten.
Vul de vaas regelmatig bij met kraanwater.
Zet rozen niet op de tocht, in de volle zon of bij de verwarming.
Zet de rozen niet in de buurt van een fruitschaal. Fruit scheidt ethyleengas af en dit zal de bloemen sneller doen verouderen.

Symboliek van de roos

De hartvormige blaadjes staan voor liefde en vertrouwen en de doornen geven aan dat de liefde niet altijd over rozen gaat. Vooral rode rozen zijn onlosmakelijk verbonden met de liefde, maar wist je dat iedere kleur een eigen betekenis heeft?

Rood: liefde en respect.
Wit: echte liefde, puurheid, waardigheid, reinheid.
Roze: geluk, dankbaarheid, zuiverheid.
Oranje: verlangen, waardering, sympathie.
Geel: intieme vriendschap, verbondenheid.

Herkomst van de roos

De Grieken, Romeinen en Egyptenaren ontdekten vele duizenden jaren geleden de schoonheid van de romantische roos. Wij moesten wachten tot de zestiende eeuw. Gelukkig was het de moeite waard!

Bron: mooiwatbloemendoen.nl

Maak het met rozen

Decoratieve vaasjes

Rozen komen nog meer tot hun recht in een mooie vaas. Heb je nog ergens in een kast een paar oude vazen staan die je niet meer gebruikt? Haal ze tevoorschijn en blaas er weer nieuw leven in met dit leuke zelfmaakidee. Uiteraard kun je ook glazen flessen en potjes gebruiken.

Wat je nodig hebt:
- Oude vazen , glazen flessen en potjes
- Wasi tape en (gekleurd)papier
- Rozen

Hoe je het maakt:
Maak het glas eerst goed schoon en vetvrij. Laat het goed drogen voordat je begint met decoreren. Versier de vazen vervolgens met leuke decoratieve linten, doe een laagje water er in en plaats de rozen er in. Voor een opvallend geheel is het leuk als je verschillende soorten potjes, flessen en vazen gebruikt zodat ze in hoogte verschillen.
Tip: Voor een extra opvallend effect kun je gebruik maken van decoratief lint of het glas een kleurtje geven! Bijvoorbeeld deze.